Kapteeni Madridissa ja kapteeni Jyväskylässä

Raul Gonzales Blanco on espanjalainen jalkapalloilija, Real Madridin ikoni. Raul on pelannut Madridin joukkueessa 416 La Ligan ottelua. Hän on joukkueensa kapteeni, kiistattomasti ja itseoikeutetusti. Mitään muuta ei voida Realissa edes ajatella.

Kaksi viikkoa sitten Raul pisti koko Madridin sekaisin. Hänen galactigo-miehistönsä, mammuttien mammutti, oli hävinnyt hennolle paikalliskilpailijalle Getafelle 0-1. Ottelun jälkeisenä päivänä Raul marssi seuran presidentin Ramon Calderonin pakeille ja ilmoitti jättävänsä joukkueen, jos otteet eivät kohene.

Kapteeni häpesi. Monimiljonääri ilmoitti, että hän kärsii, koska Real, hänen rakkautensa, ei pelaa kuten sen hänen unelmissaan pelata pitäisi.

Pallo pyöri mustana möykkynä miehen uniinkin.

Tommi Kovanen on - tai ainakin oli - jyväskyläläinen jääkiekkoilija. Kovanen pelasi JYP:ssä 171 liigaottelua. Hän oli joukkueensa kapteeni, pelaajien ja valmennusjohdon valitsema edusmies.

Viime perjantaiaamuna Tommi kertoi pukukopissa muulle ryhmälle, ettei pysty enää jatkamaan työtään JYP:ssä. Hän keräsi kamansa ja jätti pelikaverinsa puisille penkeille haukkomaan henkeään.

Kovanen näki, että hän ei ole enää JYP:ä varten eikä JYP häntä varten. Syksyllä, juuri liigakauden kynnyksellä, kiekkoilijalle oli avautunut mahdollisuus päästä hyödyntämään jossain toisessa ja varakkaammassa yhteisössä kiistattomat jääkiekkoilijan taitonsa paremmin kuin Hippoksella, niin pelillisesti kuin taloudellisestikin. Hänet oli kuitenkin sopimuksella sidottu JYP:iin, joka taas ei voinut antaa tässä vaiheessa missiokautta avainpelaajansa mielihaluille myöten.

Mutta unelma ei poistunut kapteenin päästä. Se kasvoi suurtakin suuremmaksi möykyksi, niin isoksi taakaksi, että kiekkoilija lopulta kärsi omassa porukassaan työpahoinvointia. Ilman että asiat olisivat olleet joukkuetovereiden kanssa millään tavalla mullin mallin, ilman että häntä olisi kiusattu, ilman että ihmissuhteet olisivat olleet umpisolmussa.

Kovanen vain yksinkertaisesti koki, että JYP oli hänelle ja hänen uralleen riippakivi ja hän JYP:lle painolasti.

Okei. Madridin esimerkki saattaa olla naiivi.

Siksi kai se on myös niin hieno. Raul Gonzales Blanco on tämän maailman huippu-urheilijana jotensakin vertaansa vailla oleva tapaus. Viikko nöyryyttävän Getafe-tappion jälkeen Real Madrid kukisti Espanjan pysäyttävässä El Clasico-ottelussa FC Barcelonan 2-0.

Tuossa kamppailussa Raul oli esimerkki muille ja muiden kannustaja. Kapteeni repi itsestään kaiken irti. Jalkapalloilija oli päättänyt, että hänen ei tarvitse enää kärsiä joukkueensa puolesta. Ensin maali. Sen jälkeen armotonta raatamista ylimpänä hyökkääjänä ja välillä alimpana puolustajana.

Ei ihme, että Madrid ja välillä koko Espanja, Kataloniaa myöten, on hulluna tähän ökyrikkaaseen duunariin.

Meidän ulkopuolisten on enää turha arvioida, miksi Tommi Kovanen päätyi meitä hämmästyttäneeseen ratkaisuun saksia kesken sopimuskauden siteensä JYP:iin poikki.

Päätös oli miehen oma. Vaikka perimmäinen syy - henkilökohtaisen hyvän jahtaaminen - saattaa näin erikoisena versiona tuntua itsekkäältä sekä sitä kautta vaikeasti käsitettävältä ja käsiteltävältä, on ratkaisua silti pakko kunnioittaa. Kovanen on 31-vuotias mies. Hänen ikäisensä ihminen yleensä tietää, mihin ryhtyy ja mitä tekee. Kaiketi on niin, että Kovanenkin on perustellut ja selvittänyt itselleen temppunsa kaikki pontimet, vaikuttimet ja seurannaiset.

Jääkiekkoilijan sielunmaailmaan emme pääse kurkistamaan, mutta JYP:n kannalta voimme sentään kapteenin häipymistä tarkastella.

Mitä enemmän asiat, laukaisevat aihiot ja heijastusvaikutukset, ovat valjenneet, sitä vahvemmin on alkanut mieltä vallata ajatus, jonka mukaan motivaationsa kanssa painineen kapteenin poistuminen ei ollut JYP:lle kovinkaan suuri vahinko.

Vielä kerran toistettuna. Näin on ihan hyvä. Kovanen tulee mainiosti toimeen ilman JYP:ä ja JYP ilman Kovasta.

Ei voi vaatia, että kaikki olisivat rauleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.