Kardinaalimunauksia alapäässä

Siitähän emme mihinkään pääse, että tiistaina Tukholmassa nähty "jalkapallo-ottelu" oli suomalaisen futiksen surkuhupaisimpia mahalaskuja ikinä. Toki nihkeän nahkea 1-0 -voitto San Marinosta antoi jo viiitteitä siitä, että Ruotsilta tukkaan voi tulla jopa 5-0. Niin kuin sitten tulikin.

"Huuhkajien" tuoreen päävalmentajan Mixu Paatelaisen pitäisi pystyä rakentamaan maajoukkueelle uusi kivijalka, kun vanha kaarti on poistunut tai poistumassa viettämään eläkepäiviään. Vaan mistäs rakennat, kun kunnon graniittia ei tunnu olevan tarjolla. Jotain helposti murenevaa hiekkakiveä korkeintaan.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Ongelman ratkaisussahan ensimmäinen askel on itse ongelman tunnistaminen ja tunnustaminen. Aiemmista päävalmentajista Stuart Baxter ja Roy Hodgson piiloutuivat kumisevan brittijargonin taakse, Antti Muurinen puolestaan toisteli legendaarista eteenpäin on menty -mantraa. Suolahdesta maailmalle ponnistaneen Matti "Roto" Paatelaisen poika on kuitenkin toista maata.

- Meillä oli kardinaalimunauksia alapäässä, Mixu tiivisti Ruotsi-ottelun ratkaisun tuoreeltaan Ylen haastattelussa.

Hullun urheilun saamien tietojen mukaan paavi Benedictus XVI paheksuu Paatelaisen lausuntoja ja pitää niitä täysin perättöminä.

MINÄ JARI ISOMETSÄ lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan kautta (vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta), että minä todistan ja kerron kaiken totuuden tässä asiassa siitä mitään salaamatta tai siihen mitään lisäämättä taikka sitä muuttamatta.

Näin lienee rehellinen Lapin mies lausunut ennen kuin kertoi omat tarinansa alati jatkuvassa Kaikkien Oikeudenkäyntien Äidissä, siis tässä niin sanotussa STT:n doping-jutussa. Sitten kaivautui kolostaan esille eläköitynyt lääkäri Pekka Koponen, joka ilmoitti hankkineensa Isometsälle epo-hormonia vuosituhannen taitteessa.

Huhheijaa. Ellei Koponen satuile omiaan, uhkaa Isometsää syyte väärästä valasta. Siitä on tavannut napsahtaa vähintään ehdollista vankeutta. Ja Isometsä tuskin on ainoa, joka on puhunut palturia leivättömän pöydän ääressä.

On tämä ihan käsittämätön savotta. Nyt viimeistään olisi jokaisella asianosaisella aika nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi, niin saataisin tämäkin joutavanpäiväinen sirkus joskus pois päiväjärjestyksestä. Jokainen, joka on vähänkään perehtynyt STT-jutun tai taannoisen Kyrö-keissin esitutkintamateriaaliin, ymmärtää, että suomalaisessa hiihdossa käytettiin vuosikausia järjestelmällisesti dopingia. Eihän muita yhtä doupattuja maita vastaan olisi muulla konstilla pärjättykään.

JOTEN. LOPETTAKAA hyvät ihmiset se lässyttäminen hyvän sään aikana. Doping on vastoin urheilun sääntöjä, mutta se on huomattavan paljon pienempi rike kuin väärä vala.

Se on kuulkaas sitten jo ihan oikea rikos.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.