Kartanonherra vs. metsätilallinen

Finanssimaailmassa syttyi tulipalo. Vakuutusyhtiö If jätti kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV) selvityspyynnön Osuuspankin markkina-asemasta. Asia tuli julki maanantaina.

Björn Wahlroosin ja Kari Stadighin leirin valitus osuu suoraan Reijo Karhisen johtaman OP:n ytimeen. Selvityspyyntö on perusteellinen. Siinä kyseenalaistetaan koko osuuskuntamuotoisen pankki- ja vakuutustoiminnan oikeutus. Kun OP-ryhmää ei voi ostaa tai vallata, tämä häiritsee markkinatalouden toimintaa.

KKV selvittää nyt, onko OP:llä määräävä markkina-asema yksityishenkilöille suunnatuissa pankkipalveluissa ja käyttääkö se sitä väärin. Valituksen taustasyy on se, että If on menettänyt paljon markkinaosuutta OP:n Pohjolalle.

Edessä on ideologinen kamppailu markkinakapitalistisen ja osuuskuntapohjaisen liiketoiminnan välillä. OP jakaa osuuskunnan jäsenille etuja laajasta palvelujen käytöstä. Jos tämä on määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä, se voi rajata kaikkien kuluttajaosuuskuntien toimintaa.

Wahlroos on korostanut markkinatalouden etuja ja julistanut markkinoiden valitsevan voittajan. Valtion ei pidä siihen suuresti puuttua.

Siksi on erikoista, että hänen If-Sampo-Mandatum-Nordea -leirinsä lähtee häviäjän rooliin jouduttuaan huutamaan viranomaisia apuun. Aivan kuin Wahlroos olisi huono häviäjä.

Ei vain siitä ole kyse. Kyse on myös osuuskuntatoiminnan vahvuuden kammoksunnasta. Sammon toimitusjohtaja Stadigh on tunnettu osuuskuntien halveksunnasta.

Ifin toimitusjohtaja Timo Vuorinen sanoo, että valitus on pitkän kypsyttelyn tulos. Selvityspyyntöä on valmisteltu ainakin kuukausia ja todennäköisesti koko tämä vuosi.

Ifin asiamiehenä on juristi Mikko Alkio, joka on keskustan entinen aktiivi. OP on ollut maakuntien pankkiryhmä, ja Alkion valinta on kuin pojanpojan palkkaaminen vihollisleiriin.

Alkio oli mukana Sipilän hallituksen muodostamiskuvioissa, ja hän oli ilmeisesti jo silloin Wahlroosin leirin ostama asiamies. Valtapelillä on poliittinen ulottuvuutensa.

OP:n hallituksen puheenjohtaja Jaakko Pehkonen vastasi blogissaan räväkästi. ”Vain yrityksen omistaja-arvon kasvattamiseen, globaalin lainsäädännön puitteet hyödyntävään ja yhteiskuntavastuun minimointiin pyrkivä yritystoiminta ei houkuta tai koukuta valveutunutta kuluttajaa.”

Pehkosen isku oli vasen suora Stadighin ja Wahlroosin kasvoihin.

”Menestyksemme tuntuu olevan monelle osakeyhtiömuotoiselle kilpailijallemme katkera pala. Tähän heidän on totuttava, sillä osuustoiminnan voittokulku tulee jatkumaan.”

Kahina heijastuu yhteistyöjärjestöihin. Osuuspankki jättäytyy väliaikaisesti pois Finanssialan keskusliiton (FK) toiminnasta. Karhinen on sen puheenjohtaja ja luottamus järjestön toiseen suuren jäseneen lienee mennyttä. FK:n vetäjä Piia-Noora Kauppi on leimautunut Wahlroosin leirin etujen edistäjäksi.

KKV selvittää asiaa parikin vuotta ja OP lienee sen ajan poissa FK:n toiminnasta. Yllätys ei olisi, jos FK lopulta hajoaa ristiriitaan.

Markkinakapitalismin ja osuustoiminnan kiista on kartanonherra Wahlroosin ja metsätilallisen Karhisen paini: Yläluokkainen yritysjohtaja vastaan maakuntien Suomi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.