Karttakepeillä näpeille

Ammattikorkeakouluja lyötiin karttakepillä näpeille, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi lokakuussa esityksensä ammattikorkeakoulujen aloituspaikkamääristä vuodelle 2013. Esityksen mukaan vuonna 2013 ammattikorkeakoulujen noin 24 000 aloituspaikasta leikataan yhteensä noin 2 200 paikkaa.

Esityksellä pyritään säästöihin ammattikorkeakoulujen yhdistämisten ja kokojen supistamisen kautta. Toimenpide on välttämätön, mutta ymmärrän myös, että kyseinen esitys aiheutti ärräpäitä vähän jokaisessa AMK:ssa, joita esitetyt leikkaukset koskettavat. Kyse on kuitenkin rahasta... ei kun siis nuorten tulevaisuudesta.

En minäkään kuitenkaan ihan kaikkea purematta niele: OKM:n esittämien leikkausten vaikutukset AMK-kentälle ovat niin valtaisat, että ne on pakko miettiä loppuun paikallisen tason neuvottelujen kautta. Nyt ei parane juosta ja kusta yhtä aikaa!

Aloituspaikkojen leikkaukset johtavat lukuisissa ammattikorkeakouluissa yt-neuvotteluihin opetus- ja muun henkilöstötarpeen vähentyessä. Ammattikorkeakoulut menettävät pahimmillaan elinvoimaisuutensa, ja tiedossa tulee olemaan pakkoyhdistymisiä ympäri Suomen. Tämä kaikki olisi jotenkin ymmärrettävissä, jos OKM:n esityksessä olevat leikkauslistat olisi koottu vahvaan taustatutkimukseen ja selkeisiin perusteisiin vedoten eikä, kuten oma tulkintani asiasta on, jyrkimmän linjan kautta ilman kattavia perusteluja.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun osalta OKM:n esitys tarkoittaisi aloituspaikkojen pudottamista nykyisestä 1 154 paikasta 965 paikkaan eli 189 paikan (16 prosentin) katoamista. Varsin merkittävä lasku JAMKille, joka kaikilla mittareilla mitattuna on Suomen ammattikorkeakoulujen parhaimmistoa. Tiedostan kuitenkin, että myös JAMKissa on varaa tiivistää ja leikata aloituspaikkoja - kukaan ei voi olla vapaamatkustajana yhteisten ongelmien hoidossa.

OKM:n esitystä kulttuurialan sisäänottomäärän tiputtamisesta pyöreään nollaan eli koko alan lakkauttamista Jyväskylän ammattikorkeakoulussa minä en kuitenkaan voi hyväksyä. Esitettyjen leikkausten myötä JAMKin, Jyväskylän yliopiston ja ammattiopiston yhteinen Suomalainen musiikkikampus jäisi historiaan, valtavat investoinnit (kuten vastaremontoitu Musiikkikampus) menisivät hukkaan ja Suomen kolmanneksi arvostetuin musiikinlinja lakkaisi olemasta. Music and Media Management puolestaan on koko Euroopan tasolla uniikki koulutusohjelma, jonka vetovoima ja valmistautuneiden työllisyysluvut ovat erinomaisia.

Uskon kuitenkin, että neuvottelujen kautta JAMKiin kohdistuvat aloituspaikkaleikkaukset saadaan järkevälle tasolle ja kulttuuriala säilytettyä. Tähän löytyvät vahvat perusteet, jotka OKM varmasti myös näkee, ja hyvän yhteistyön kautta ammattikorkeakoulujen yhteistä taakkaa on mahdollista tasapainottaa siten, että Jyväskylän ammattikorkeakoulu ei joudu määräänsä enempää ottamaan karttakepistä näpeilleen.

Olen puhunut.

Kirjoittaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.