Kasvaa vai katoaa?

Apple kertoi eilen kevään ja kesän tuloksestaan. Yhtiö ylitti ennusteet iPhonen myynnissä. Uusimman version lisäksi myös vanhemmat mallit ja siis edullisemmat myyvät hyvin.

Apple myi 31 miljoonaa kännykkää. Luku on suuri Nokian Lumia-puhelimiin verrattuna (8 miljoonaa kappaletta).

Applen padien myynti sen sijaan laski. Niitä myytiin kolmen kuukaudessa alle 15 miljoonaa kappaletta kun alkuvuonna samassa ajassa kaupaksi meni liki 20 miljoonaa ipadia. Android-tabletit valtaavat ilmeisesti nopeasti markkinoita. Selvästi yli puolet maailmassa myydyistä tableteista on androideja.

Applenkaan osalta tämän hetken myynti ei kerro paljoa tulevaisuudesta. Kukaan ei oikein osaa sanoa, onko Googlesta tulossa mobiilimarkkinoiden voittaja. Sen android-järjestelmä on suosituin kännyköiden käyttöjärjestelmä maailmassa. Sama on toistumassa tableteissa.

Yritysten suuruuden kaudet ovat lyhyitä. Voittajayritykseltä tuntunut firma voi pari vuosikymmentä myöhemmin olla heikko tai nuutunut. Eivätkä yritykset ole ikuisia. Yrityskentässä käy koko ajan kuhina. Yrityksiä syntyy, kuolee, myydään, ostetaan, yhdistyy ja pilkotaan.

Mobiilitekniikka on 1990-luvun alusta alkaen ollut nopean teknisen kehityksen aluetta. Kehitys on kiihtynyt 2000-luvulla mutta nyt ilmassa on elkeitä siitä, että kehitys olisi hidastumassa. Se ei tarkoita, että saman tekniikan kaupallisten sovellusten kehitys hidastuisi. Ehkä päinvastoin.

Nokian tulevaisuudesta on monenlaisia ennustuksia. Toiset uskovat sen myyvän kännykkäpuolensa ja keskittyvän verkoihin. Toiset taas arvioivat, että Nokia myydään. Ja osa uskoon itsenäisen Nokian tulevaisuuteen.

Nokian oli 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa kännykkämarkkinoiden ykkönen. Ratkaiseva käännepiste oli vuosi 2007.

Nokia oli esitellyt syksyllä 2006 maailman ensimmäisen todellisen älypuhelimen, N95:n. Se tuli myyntiin vuonna 2007. Saman vuoden kesällä Apple esitteli mullistavan uutuutensa. Kosketusnäyttöinen iPhonen tuli heti loppuvuonna myyntiin ja murskasi Nokian N95:n.

Nokian johto oli tehnyt vääriä valintoja jo vuosien 2004–2005 paikkeilla, kun se ei ymmärtänyt kosketusnäytön mahdollisuuksia. Näppäimiin ja valikkorakenteeseen perustuvat Nokiat kävivät äkkiä vanhanaikaisiksi.

Sen jälkeen Nokia on yrittänyt epätoivoisesti kuroa Jorma Ollilan toimitusjohtajakaudella tehtyä suurta virhettä kiinni.

Microsoft on juuri nyt vaikeuksissa. Sen tabletit eivät myy.

Tietokoneiden myynti laskee maailmassa ja Windows 8 on saanut osakseen torjuntaa. Varsinkin yritykset vieroksuvat sitä. Kännykkä-Windowsista ei nykykehityksellä tule aitoa kolmatta ekosysteemiä.

Koko Microsoftin Windows-perhe on vaikeuksissa. Jos pc-koneisiin olisi olemassa kilpaileva toinen käyttöjärjestelmä, nyt sille olisi tilausta. Microsoftin on pian lyötävä uusia kortteja pöytään tai se tuhoutuu.

Apple, Nokia ja Microsoft. Yhtiöiden tulevaisuuden yllä on suuria kysymysmerkkejä. Joku ehkä onnistuu kasvamaan mutta jokaista uhkaa myös surkastuminen ja poistuminen johtavien yhtiöiden listalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.