Kasvot nuorisotyöttömyydelle

Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on kasvanut Keski-Suomessa yli 50 prosentilla vuoden 2012 alusta lähtien. Maakunnasta löytyy tällä hetkellä noin kuusituhatta alle kolmekymppistä työtöntä työnhakijaa.

Millaisia nuoria ankeiden työttömyystilastojen takaa löytyy? Keskisuomalainen päätti ottaa tästä selvää. Tästä päivästä alkaen Yritykset ja työelämä -sivulla esitellään joka viikko yksi nuori työnhakija. Tarvittaessa jatkamme juttusarjaa vuoden loppuun saakka.

Sarjan avaa tänään 22-vuotias Ville Kovanen. Merkonomiksi vuonna 2012 ammattiopistosta valmistunut nuori mies on kiinnostunut kaupan ja asiakaspalvelualan töistä. Oppisopimus tai perehdytyspaikkakin kelpaisivat.

Motivaatio työhön tuntuu olevan Villellä huippuluokkaa; hän haluaa auttaa ihmisiä ja olla hyödyksi niin asiakkaille kuin työtovereillekin. Viiden vuoden kuluttua hän näkisi itsensä työpaikkansa luotto-, kenties jopa johtotehtävissä – kunhan nyt ensin löytyisi se työpaikka.

Kuvasta meitä katsoo positiivisella ilmeellä rehdin ja reippaan näköinen nuorukainen.

Ville Kovanen on erinomainen esimerkki siitä, että työttömissä nuorissa ei ole todellakaan mitään vikaa. Silti moni luulee niin. Työttömyys leimaa nopeasti ihmisen niin työnantajien kuin lähipiirinkin silmissä – ja varsinkin nuoren omassa mielessä.

Niin yleistä kuin työttömyys tänä päivänä onkin, silti moni nuori häpeilee työttömyyttään. Häpeän tunnetta syventää usein suurten ikäluokkien hyvää tarkoittava kannustus: Asennetta vaan, kyllä töitä aina tekevälle löytyy!

Toisin kuin yleisesti luullaan, suurin osa nuorista työttömistä hakee töitä todella aktiivisesti. Mutta jos ei sadannenkaan hakemuksen jälkeen tule edes kutsua haastatteluun, itsetunnon murenemista on vaikea estää.

Työttömyys on monelle tabu, josta ei mielellään juttele kenenkään kanssa. Pahimmillaan työttömyys eristää nuoren omaan yksinäisyyteensä, kun hän ei enää halua jakaa muille omaa surkeuttaan.

Keskisuomalainen aloitti juttusarjan nuorista työnhakijoista ennen kaikkea ennakkoluulojen hälventämiseksi. Haluamme todistaa nuorten tarinoilla, että tilastojen takaa löytyy erilaisia mutta ihan tavallisia nuoria.

Työttömät nuoret eivät ole syrjäytyneitä kummajaisia tai laiskoja luusereita. Heissä on valtava osaamispotentiaali, jonka yhteiskunta ylimielisesti hukkaa.

Yksin emme kuitenkaan pysty muureja murtamaan. Tarvitsemme nuoria, jotka pistävät rohkeasti itsensä peliin.

Jos haluat mukaan tähän juttusarjaan, ota yhteyttä Nuorille Töitä –projektitiimiin. Yhteystiedot löydät osoitteesta : www.ksml.fi/nuorilletoita tai www.facebook.com/nuorilletoitakeskisuomi.

Nuorille töitä -projektitiimissä työskentelee kolme koulutettua nuorta: Antti Makkonen, Tiina Vartiainen ja Ilari Torsti. Tiimille voi laittaa myös tietoa, jos haluaa tarjota viikon nuorelle työpaikan.

Keskisuomalainen seuraa nuorten työllistymistä palaamalla esitellyn työnhakijan tilanteeseen kuukauden kuluttua. Toivottavasti saamme paljon positiivisia jatkotarinoita onnellisista työpaikan löytäjistä!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.