Kasvu Openin Keski-Suomen kasvupolku - hae mukaan

Kasvu Open ei ole pelkkää startup-pöhinää. Se ei ole myöskään mikään “maakuntien Slush”, kuten eräs toimittaja meille arvaili. Kasvu Openin erottaa muista myös sparrauksen antaminen maksutta kaikille, sekä startupeille että pidempään toimineille ”start again” yrityksille, ja koko Suomessa.

Jälkimmäisten sparraaminen on havahduttanut huomaamaan, että virtaa kasvuun löytyy perinteisistäkin yrityksistä. Näiden yritysten kasvuhalun ruokkiminen ja ohjaaminen voi parhaimmillaan tuottaa hyvin nopeasti tuloksia – uutta vientiä, liikevaihdon kasvua ja uusia työpaikkoja.

Otollisia hetkiä kasvulle ja kasvun nälälle ovat sukupolven- ja omistajanvaihdokset sekä uusien tuotteiden ja palvelujen lanseeraus. Tänä vuonna ensimmäisiin kiitoratapäiviin osallistuneet yritykset ovat pitäneen sparrauspäivän antia joko lottovoittona tai erittäin hyödyllisenä. Peräti 95 prosenttia yrityksistä suosittelee Kasvu Openia muille.

Yrityksiä talkootyönä sparraavia oman alansa asiantuntijoita kutsutaan Kasvu Openissa mylläreiksi, mikä kertoo jo erään oleellisen seikan. Yritykset ovat käyneet läpi aikamoisen pyörityksen altistaessaan joskus aratkin unelmansa muiden arvioinnille, mutta myös avulle.

Intensiivinen sparraus on henkilökohtaista ja luottamuksellista, mutta törmäyttämistä tapahtuu väkisinkin, kun samassa myllyssä pyörii noin 15 kasvuyrittäjää.

Metodi pohjautuu Jyväskylän yliopistossa kasvuyritystoiminnan professorina toimineen Marko Sepän kehittämään kasvumalliin.

Tämä kasvumalli vietiin käytäntöön kauppakamarin kasvuyritysvaliokunnan toimesta jo vuonna 2011 ja Keski-Suomesta valtakunnalliseksi toiminta laajeni vuonna 2014.

Haku Keski-Suomen kasvupolulle on avoinna yrityksille 13.4.2017 asti. Valintakriteerejä ovat muun muassa liikeidean skaalautuvuus, erottuvuus ja kyky vaikuttaa markkinaansa, kansainvälistymisen potentiaali ja tiimin uskottavuus. Mukaan valitaan 15 yritystä, jotka julkistetaan Team Finland Roadshow, PK-yritykset maailmalle -tapahtumassa 26.4. Jyväskylän Paviljongissa.

Yrityksiä sparrataan 10.5. ja 30.5. Tällöin eri alojen (kasvu, kansainvälistyminen, myynti, rahoitus, markkinointi, johtaminen) asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa mylläreitä 10x45 minuutin luottamuksellisissa tapaamisissa. Kasvupolun tuomaristo valitsee toisen Kiitoratapäivän päätteeksi kaksi voittajaa, jotka etenevät lokakuun valtakunnalliseen Kasvu Open 2017 -finaaliin.

Uusimman Aikajanan mukaan Keski-Suomi on todella kasvunmaakunta. Kasvun kärjessä on vihdoinkin vientiteollisuus: viennin määrä kasvoi 8,2 prosenttia. Teollisuuden liikevaihdot kasvoivat Keski-Suomessa 6,1 prosenttia ja koko maassa 0,7 prosenttia.

Ekonomistit ovat todenneet, että talouskasvu on vakaalla pohjalla vasta, kun teollisuuden vienti elpyy. Tilanne näyttää nyt Keski-Suomen osalta hyvältä myös tältä osin. Kasvunnälkäiset pk-yritykset ovat kasvun moottoreita yhdessä veturiyritystemme kanssa.

Kirjoittaja on Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.