Kasvu korvaa leikkaukset

Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (kok.) hallitus lähestyy puolivälin tarkastuspistettä. Hallitus valmistautuu päivittämään ohjelmaansa mutta tästä keskustelusta tulee vaikea.

Puoluekartan eri reunoilta tulevat puolueet eivät löydä yleensä ilman pakkoa yhteisiä tavoitteita. Hallitusohjelma syntyi kivuliaan neuvottelun tuloksena, ja se on täynnä kompromisseja sekä kynnyskysymyksiä. Siksi kirjausten pienikään muuttaminen voi olla vaikeaa, vaikka Suomen näkymät ovat hallitusohjelman kirjoittamisen jälkeen muuttuneet.

Kataisen ja Urpilaisen pitäisi löytää keinoja siihen, miten maan talous saadaan kasvu-uralle ja velkaantuminen pysäytettyä.

Kumpikin on erikseen lähes mahdoton tehtävä mille tahansa hallitukselle. Siksi kasvun vahvistaminen ja velkaantumisen jarruttaminen on saatava aikaan yhtä aikaa.

Suomi menettää yksityisen sektorin työpaikkoja ja myös vientitöitä. Tämä kehityskulku on kestämätön. Maamme kilpailuedellytyksiä on pystyttävä parantamaan. Siinä on myös työmarkkinoilla roolia.

Suomalaisten kannalta olisi pitkällä tähtäimellä järkevintä, että palkkakustannusten nousu pysäytettäisiin sopimalla. Suomalainen työ joutuu kilpailemaan jatkuvasti muiden maiden työn kanssa eikä ole perusteltua ajatella, että kaikki työ olisi niin suureen osaamiseen perustuvaa, että palkkatasomme voi olla melkein mitä vain.

Järkevää olisi, että tulevissa työehtoneuvotteluissa löydettäisiin ratkaisuja, joilla kansallinen kilpailukyky pystyttäisiin palauttamaan tällä vuosikymmenellä. Kivuttomin ratkaisu olisi, jos työntekijät ja työnantajat kykenisivät sopimaan nollakorotuksista.

Myös julkiseen talouteen pitäisi saada tehostusta ja uusia toimintatapoja. Se voi olla hallitukselle kovin vaikeaa.

Myös Jyväskylän kaupungissa talouden tehostaminen on vaikeaa. Sama kuin valtiolla pätee myös täällä. Ilman kasvua talous ei tasapainotu kuin teurastusmentaliteetilla.

Siksi jyväskyläläisten poliitikkojen ykköstehtävä on löytää elinkeinopolitiikkaan lisää voimaa. Tuleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja, SDP:n Riitta Mäkinen joutuu siirtämään katseensa sosiaali- ja terveyspuolelta yrityspuolelle.

Keski-Suomi on menettänyt 800 työpaikkaa vuosien 2008–2011 välillä.

Jyväskylän menestys mitataan tällä vuosikymmenellä sillä, kuinka hyvin uutta yritystoimintaa ja työtä saadaan syntymään.

Vihtavuoren ruutitehdas on ollut kuukausia epävarmuudessa. Nykyinen omistaja Eurenco ei aio toimintaa jatkaa. Jatkaja yrittämiselle on löytynyt. Hän on norjalaisen puolustusvälinekonserni Nammon hallituksen puheenjohtaja Jan M. Koivurinta.

Mutta jatko on juuttunut vastuukysymykseen. Uusi yrittäjä ei katso voivansa ottaa vastuuta Laukaan Vihtavuoren ruutitehtaan maaperästä. Jos maassa on aikaisemman toiminnan jäljiltä ongelmia, uusi yrittäjä olisi siitä vastuussa.

Vastuuta on haettu valtiolle mutta se väistää asiassa. Vastuuväistelyn takia suomalainen yhteiskunta on valmis menettämään sata työpaikkaa.

Herätys ministerit Jan Vapaavuori (kok.), Heidi Hautala (vihr.), Lauri Ihalainen (sd.) ja Ville Niinistö (vihr.)!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.