Katastrofin ainekset

Keski-Suomen museo valmistautui talon sulkemiseen. Peruskorjauksen lykkäys tuli yllätyksenä.

Mitä pitäisi ajatella, jos Keski-Suomen museon peruskorjaus lykätään vain puoli vuotta ennen suunnitellun työn alkamista?

Kaupunki on vienyt hanketta vihdoin rivakasti eteenpäin ja varannut korjaukseen yli 8 miljoonaa euroa. Museo on valmistautunut sulkemaan ja tyhjentämään talon vuodenvaihteessa.

Nyt kaupungin Tilapalvelu näyttää pyörtävän lähestulkoon nuijitun investointipäätöksen ja todennäköisesti päättää hankkeen lykkäämisestä kahdella vuodella kesäkuun kokouksessa. Asiasta päätetään lopullisesti vuoden 2017 talousarvion yhteydessä syksyllä.

Museon toiminnan kannalta lykkääminen on harmillista, sillä ensi vuodelle ei näyttelyitä ole luonnollisestikaan sovittu. Näyttelykalenterit tehdään museoissa vuosiksi etukäteen. Remonttitauon museo olisi käyttänyt uuden kulttuurihistoriallisen perusnäyttelyn suunnitteluun ja erilliskohteiden nostamiseen.

Oudon jälkipelin vuoksi asiasta livetään petollisen myöhäisessä vaiheessa. Pettymys museolla on suuri, eikä vähiten sen vuoksi, että vuonna 1961 valmistunut talo on tutkitusti peruskorjauksen tarpeessa: seinät, viemäröinti ja sisäilma kaipaavat välittömiä toimenpiteitä. Peruskorjausta kiirehdittiin juuri talon huonon kunnon vuoksi.

Kaupungilla on vastuu Alvar Aallon suunnittelemien suojeltujen rakennusten kunnosta. Keski-Suomen museon osalta pitäisi toimia ennen kuin kaikki on liian kallista ja myöhäistä. Katastrofi kytee rakennuksissa, joista ei huolehdita, eikä toista Valtiontaloa käyttökieltoineen kaivattane.

Aalto-kohteista myös Kaupunginteatteri on odottanut isoa remonttia vuosia.

Väliaikaisesta tapaa tulla pysyvää, kuten on esimerkiksi konserttisalihanke osoittanut. Salin toteutumista on siirretty lukemattomia kertoja hamaan tulevaisuuteen.

Jyväskylässä uudet asuinalueet, koulut ja päiväkodit hurauttavat aina kulttuurin ohi. Kaupunki on kuitenkin niin iso kokonaisuus, että siinä pitää olla sijansa myös kulttuurilla ilman jatkuvaa ”priorisointia tärkeysjärjestyksessä” muiden alueiden kanssa.

Kulttuurikohteiden rapistuminen antaa epäjohdonmukaisen kuvan kaupungin tulevaisuudesta ja kehityksestä. Iso visio Aallon rakennusten arvosta ja hyödyntämisestä puuttuu.

Keski-Suomen museon peruskorjauksen rinnalla pitäisi seurata uuden, kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittaneen nivelosan rakentaminen sekä jatkumona Alvar Aalto -museon remontointi.

Unelma Ruusupuiston museokokonaisuudesta alkaa vähitellen hälvetä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.