Katastrofiviikon jälkeen kova pohja haettavana

Hurjaan pörssinousuun päättyneen katastrofiviikon jälkeen rahoitusmarkkinoilla näkyi jo hieman varovaisuutta ja dollari kääntyi alamäkeen, kun dollarikotiutukset maailmalta vähenivät. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ryhtyy ostamaan heikkoja, kiinnitysluottoihin kytköksissä olevia arvopapereita olemassa olevien rahoituslaitosten eli pankkien, arvopaperifirmojen ja vakuutusyhtiöiden taseista. Siivouslaki on määrä päättää kongressissa tällä viikolla.

Apua luvataan myös ongelmissa oleville ulkomaisten finanssilaitosten amerikkalaisbisneksille, mutta kongressi voi tyrmätä ajatuksen. Ainakin osa kongressin päättäjistä ilmaisi myös karsastavansa avointa 700 miljardin dollarin pelastusshekkiä finanssimarkkinoille ellei myös velkaongelmien vaivaamia kansalaisia tueta suoraan ja rahoitusgurujen vuolaille palkkioille panna stoppia. Siivouslaki menee silti läpi.

Rahoitusjärjestelmää ei voi jättää kuilun reunalle, jossa se epäilyksittä viime viikolla kävi. Yksittäisten pankkien ja vakuutuslaitosten pelastus arpomalla, mikä pitää ottaa haltuun ja minkä voi päästää konkurssimenettelyyn, ei liioin näyttänyt erityisen fiksulta.

PÄÄONGELMA ENNEN kaikkea jenkkimarkkinoilla on nyt ollut se, että useampi lainapaperien ja johdannaisten ryhmä on joutunut vapaaseen hintapudotuksen ja pakkomyyntien kierteeseen, kun pankit ovat pyrkineet pitämään taseensa vakavaraisuusrajojen yläpuolella. Samalla pankkien mahdollisuudet rahoittaa yrityksiä ja kotitalouksia ovat huvenneet olemattomiin.

Kriisi ehti iskeä jo rahamarkkinarahastoihinkin. Sen Yhdysvaltain valtiovarainministeriö hiljensi perjantaina väliaikaisella takauksella ja keskuspankki lainoitti pankkeja, jotta ne voivat ostaa lyhyen koron rahastoista hyvälaatuisia lyhyitä velkapapereita helpottaakseen niiden likviditeettiä. Samalla keskuspankki ilmoitti ostavansa myös valtion omien ja äskettäin sosialisoitujen asuntolainapankkien lyhyitä lainapapereita.

Jo aiemmin perjantaina USA:n ja monen muun maan markkinavalvojat laittoivat voimaan pörsseissä väliaikaisia shorttauskieltoja. Shorttaus eli lyhyeksimyynti tarkoittaa sellaisten arvopapereiden myyntiä, joita myyjä ei myyntihetkellä itse omista vaan ostaa ne vasta alentuneella hinnalla ja siten tienaa hinnanlaskusta. Viime viikolla shorttaus erityisesti rahalaitosten osakkeilla oli aika idioottivarmaa touhua, mutta perjantaina oli syytä rynnätä ostoksille.

AMERIKKALAISOPERAATIOLLA SAADAAN lattiahinta myös eurooppalaisten rahoitus- ja vakuutusyhtiöiden salkuissa oleville jenkkipapereille, vaikkei niitä kukaan käy suoraan ostamassa. Tosin Yhdysvaltain valtiovarainministeri Henry Paulsen, entinen Goldman Sachsin pääjohtaja, vaati muitakin maita ryhtymään vastaavaan siivousoperaatioon, mutta halukkaita lienee toistaiseksi vähän.

Kriisi nosti yritysluottojen hintoja Euroopassakin, tosin niiden hinta on ryöminyt ylöspäin jo jonkin aikaa. Laskettuna luottojohdannaisten eli credit swapien hinnoista nousu ei kuitenkaan ollut lopulta mitenkään dramaattinen vahvoille yrityksille. Euroopassahan tuskin koskaan yritystaseet ovat yleisesti ottaen olleet niin vahvoja kuin nyt viiden vuoden nousukauden jälkeen. Sen sijaan heiveröiset rahalaitokset ja muut heikot yritykset joutuvat taas maksamaan rahoituksestaan reippaasti aiempaa enemmän.

Talouden laskusuhdanne jatkuu globaalisti ihan riippumatta jenkkien siivousurakasta. Niin kauan kuin inflaatio ei ole uskottavasti madaltumassa ja rahoitusmarkkinoilla vakaampi aika, ei Euroopan keskuspankkikoron laskemisestakaan kannattane haaveilla.

Kirjoittaja on taloustoimittaja.

Tiistai

Suomen Pankki: Suomen taloutta koskeva ennuste. Japanin rahoitusmarkkinat kiinni. Tilastot: Työvoimatutkimus, yksityisen sektorin palkat, euroalueen uudet teollisuustilaukset, USA:n asuntohintaindeksi, USA:n ABC-kuluttajaluottamusindeksi.

Keskiviikko

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen syksyn suhdanne-ennuste. Keskuskauppakamarin Suuri Veropäivä Finlandia-talossa. Mainostajien Liiton mainosbarometri. Tapiola Pankin Arjen katsaus. Tilastot: Euroalueen vaihtotase.

Torstai

Tilastot: USA:n uudet työttömyyskorvaushakemukset, uusien asuntojen myynti.

Perjantai

Tilastot: Rakennusluvat, sähkön ja lämmön tuotanto.

Maanantai

Elinkeinoelämän keskusliiton luottamusindikaattorit. Tilastot: Kaupan liikevaihtokuvaaja, kuluttajabarometri, uudisrakentamisen volyymi-indeksi, euroalueen kuluttajaluottamus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.