Kateuden lähteillä

Uuden vuoden tienoo on perinteisesti ollut kiekkofanille taivas. Sveitsissä pelataan Spengler Cupia ja nuorten MM-kisat ovat käynnissä. Ja kun kisat ovat tällä kertaa inhimillisellä aikavyöhykkeellä, ei tarvitse valvoa kaikkia öitä nähdäkseen pikkuleijonien otteita.

Tänä vuonna lisäherkkua tarjoaa NHL. Vuoden ensimmäisenä päivänä pelataan nimittäin ulkoilmaottelu Winter Classic Buffalossa. Ja vastassa on Pittsburgh Penguins, eli jäällä nähdään Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin.

NHL:ssä tapahtumaa on rummutettu jo pidemmän aikaa, ja niin pitääkin. Edellinen ulkoilmapeli oli suuri menestys. Edmontonissa pelatussa ottelussa katsomo oli täynnä ja kukaan ei valittanut, vaikka elohopea painui alle kahdenkymmenen.

Jo tuolloin muutama vuosi sitten ainakin Tampereella puhuttiin ulkoilmapelin järjestämisestä. Jos ei aivan vakavissaan, niin ainakin haaveissa. Ratinan jalkapallostadion olisi ollut oivallinen kohde. Tilaisuudesta olisi tullut vielä klassisempi, jos peli olisi viety Koulukadun tekojäälle, Suomen ensimmäiselle tekojääradalle.

Ne suunnitelmat vaikenivat pikaisesti, mutta tällä kaudella Harry Harkimo heräsi Buffalon esimerkkiin. Jokeri-pomo ehti katsoa jo tilaisuudelle sopivan päivänkin tammikuun lopusta, jolloin ohjelmaan on merkattu Helsingin paikallisottelu.

Tuumasta toimeen, ajatteli ”Hjallis” ja soitti olympiastadionia hallinnoivalle Stadion-säätiölle. Puhelimessa vastaus oli tyly: Vuokrahinta 120 000 euroa.

Ne suunnitelmat tyssäsivät siihen. Ei auttanut, vaikka Harkimo lupasi huolehtia mahdollisesti pilalle menevästä nurmikosta. Hinta oli ja pysyi ja ulkoilmapeliä ei nähdä.

Säätiön perustelut olivat hauskoja. Vuokran pitää kuulemma olla sama kaikille, eli jos Bruce Springsteen päättää ensi kesänä konsertoida Olympiastadionilla, hän maksaa saman vuokran kuin Harkimo.

Neuvostoliitossa tuollainen ajattelumalli kuulosti varmasti järkevältä, mutta kun pari päivää sitten lähdin Suomesta kohti Tsekkiä ja nuorten kisoja, maassa vallitsi markkinatalous.

Markkinataloudessa elettäessä Stadion-säätiö olisi toiminut kuten lomamökkien vuokraajat. Olympiastadionille tammikuu ei todellakaan ole mikään sesonkiaika, viimeinen tapahtuma stadionilla on ollut marraskuun puolivälissä pelattu jalkapallomaaottelu. Jokainen Lapissa matkaillut tietää, että sesonkiajan ulkopuolella mökin voi saada jopa puolet halvemmalla kuin koululaisten hiihtolomaviikolla.

Tämä logiikka ei kuitenkaan pure Stadion-säätiöön, joka siis mieluummin antaa koko komeuden maata tyhjillään kuin ottaisi muutamat eurot lisää ja antaisi järjestää talvitapahtuman.

En haluaisi olla ilkeä, mutta väitän tässäkin kyseessä olevan perisuomalainen kateus. Ja varsinkin kateus Harkimoa kohtaan. Olympialiikkeen citius, altius, fortius-hurmoon jonnekin viime vuosisadan alkukymmenille unohtunut säätiö ei voi sietää sitä, että Harkimo on jälleen kerran keksinyt hyvän tavan ansaita rahaa. Kaikessa tässä suuttumuksessaan tämä Stadionia hallinnoiva instanssi on ilmeisesti unohtanut myös, että heillä olisi ollut mahdollisuus ansaita tässä rahaa.

Toivottavasti tämä muistetaan siinä kohtaa, kun Olympiastadionia seuraavan kerran remontoidaan.

Kirjoittaja on tamperelainen jääkiekkoanalyytikko, lätkäjätkä, kolumnisti, vapaa toimittaja, radioääni ja kaikkea jääkiekkoon liittyvää. Kiistatta maan narsistisin ihminen. Ja ylpeä siitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.