Katkera kisa puoluesihteeristä

Pörssiyritysten huippujohtajien palkat niiasivat viime vuonna yllättävän vähän, vaikka taantuma oli syvä. Palkat laskivat, mutta olivat yli vuoden 2005 tason. 43 suuryrityksen ykkösmiehen vuositulot olivat Helsingin Sanomien selvityksen mukaan keskimäärin 760 000 euroa.

Suomeen on tullut amerikkalainen johtamisajattelu. Huippujohtajien palkat ovat ylisuuria. Toisaalta johtajakausi voi jäädä lyhyeksi. Harva johtaa samaa yritystä yli kymmentä vuotta.

Kovat tulot ja lyhyet kaudet tekevät yritysjohtajista sekä yrityksistä kärsimättömiä. Tulos halutaan heti ja nyt.

Yhteiskuntavastuu ja kehittäminen jäävät jalkoihin. Toivottavasti rahastamiskulttuuri ei enää leviä vaan pitkäjänteisyys palaa suuryrityksiinkin.

KATKERAAN loppuun saakka taitaa mennä keskustan puoluesihteeritaistelu.

Haastaja, Suomenmaan päätoimittaja Timo Laaninen ylitti yhden kynnyksen maanantaina, kun hän kuvasi, miltä puolue näyttää puoluesihteeri Jarmo Korhosen jäljiltä. "Tämmöinen epämääräisten liikemiesten kanssa veljeilevä puolirikollinen poppoo, joka kähmii vaalirahoja sieltä sun täältä, suhmuroi kuntakaavoja ja niin edelleen".

Laanisen puhe oli ylihermostumista. Hän on tiukassa raossa. Korhonen otti niskaotteen Suomenmaata kustantavan yhtiön hallituksesta. Yhtiön hallituksen enemmistöksi tuli yllättäen Korhosen tukijat. Osa Laanisen kannattajakunnasta jo puhuu, että Laaninen ja toimitusjohtaja Sauli Huikuri saavat kenkää, jos Korhonen voittaa.

Tilanne on tulehtunut. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti toissapäivänä eroavansa yhtiön hallituksesta, kun hän huomasi hallituskokoonpanon muutokset.

Korhosella on jo ollut hallinnassa puolueen verkkolehti Verkko-Apila.

Harvoin missään puolueessa käytetään näin kovaa kieltä kanssakilpailijasta. Keskusta on sisäisesti rikki. Uudella puheenjohtajalla on iso haaste.

MATTI VANHANEN jättää puheenjohtajan paikkansa puolentoista viikon kuluttua. Vaikka Vanhasen maine on nyt alamaissa, tosiasiassa hän on yksi viime vuosikymmenten suurista pääministereistä.

Vanhanen loi keskustan ja kokoomuksen välille toimivat suhteen. Kauna ja viha katosivat.

Vanhanen johti hallitusta lähes kaksi täyttä kautta ilman hallituskriisejä. Harvassa ovat kahden kauden pääministerit. Paavo Lipponen (sd.) pystyi samaan ja on yksi lähihistorian vahvoista poliittisista tahtojohtajista. Vanhanen jää historiaan asiajohtajana ja paineensietokyvyn mestarina.

UUSI PANKKIKRIISI uhkaa, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) varoitteli eilen (Yle). Erityisesti Espanjan pankit mietityttävät häntä.

Kesä on tullut. Varoitukset ovat paikallaan, mutta talouskriisiä ei pidä manata. Elintaso laskee Euroopassa suhteessa Aasian maihin. Julkisia talouksia on leikattava.

Liian nopeisiin leikkauksiin ei pidä mennä. Ne tappavat tulevaisuudenuskon ja johtavat laskevaan kierteeseen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.