Katso roskaa ja unohda

Palkittu brittiläinen elokuvaohjaaja Ken Loach kritisoi lokakuussa kovin sanoin maansa yleisradioyhtiö BBC:tä.

Loachin mukaan BBC:n uutiset ovat manipuloivia ja poliittisesti asenteellisia. Lisäksi yhtiö yrittää ohjaajan mielestä turruttaa kansalaisten aivot valheellisella nostalgialla. Esimerkiksi Downton Abbey esittää Loachin mukaan ruusunpunaiseksi vääristeltyä historiaa, jota katsellessa on helppo unohtaa oikeat ongelmat.

Vastuullisen yleisradioyhtiön tulisi ohjaajan mielestä toimia päinvastoin: haastaa ja herättää ihmiset ajattelemaan vaikeita asioita.

Loachin näkemykset olisi helppo sivuuttaa vanhan miehen änkyröintinä. Monien kovaäänisten mediakriitikkojen tavoin mies tuskin tuntee kovin hyvin toimitustyön arkea. Sitä paitsi televisiosta tulee paljon turmiollisempaakin roskaa kuin Downton Abbey.

Silti osa Loachin kritiikistä osuu maaliin.

On hyvä kysyä, kuinka paljon media heijastelee todellisuutta ja kuinka paljon tuottaa sitä. Nyky-yhteiskuntaa pidetään pinnallisena, yksilökeskeisenä, kilpailullisena ja kovana. En usko, että se on suoranaisesti median vika, mutta Hottikset, Exiä rannalla ja Kiss Bang Love tuskin ainakaan kannustavat maanläheiseen suhtautumiseen itseä ja muita kohtaan.

Lisäksi Loach on oikeassa siinä, että jos yhteiskunnalliset asiat eivät kiinnosta ihmisiä, se on myös meidän uutistoimittajien vika. Tuotamme liian usein mitäänsanomatonta jorinaa tai yleisöä aliarvioivia yksinkertaistuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.