Kauniita ja ihanan sairaita naisia

Media antaa vääristyneen kuvan fitness-urheilusta. Julkisuudessa fitness mielletään usein lajiksi, jossa treenataan kovaa, syödään tarkasti ja tarkkaillaan oma ulkomuotoa.

Todellisuus on toista. Fitness-urheilussa on samanlaisia ongelmia, kuin aikanaan suositussa kehonrakennuksessa.

Tunnettu urheilulääkäri Pippa Laukka on kirjoittanut aiheesta pitkään omassa blogissaan. Hänen vastaanotolleen tulee loppuun palaneita ylisuorittavia nuoria naisilla. Nuorilla on terveysongelmia ja ruokavalio on epäinhimillinen. Myös hormonitoiminta saattaa olla sekaisin ja luusto kärsii aliravitsemuksesta.

Vaikka viimeisen vuoden aikana lehdistä on saattanut lukea myös surullisia kertomuksia fitness-urheilun haittapuolista, ne ovat yhä vähemmistössä. Yleensä lajia edustavat pinnalliset hyvärunkoiset naiset, jotka voivat ulospäin vallan mainiosti. Tähän epärealistiseen unelmahöttöön voi tutustua muun muassa Maikkarin Fitnesspäiväkirjat-sarjassa. Ohjelma antaa pintapuolisen ja epärealistisen kuvan lajin vaativuudesta sekä haitallisuudesta.

Kun mediamaailma on täynnä pinnallisuutta ja seksiä tulvii vasemmalta ja oikealta, eettisyyden kuuluttaminen tuntuu vanhoilliselta. Silti median olisi hyvä muistaa vastuunsa. Jalkapallo- ja jääkiekkouutisoinnissakin kerrotaan lajien vaaroista ja loukkaantumisista.

Jostain ihmeen syystä pinnallisiin muotilajeihin suhtaudutaan lähtökohtaisen kritiikittömästi. Aikaisemmin mainittu kehonrakennus käy esimerkistä. Kun laji oli muodissa 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa, lajin menestyjiä hurrattiin julkisuudessa. Moni sen ajan julkimoista on sittemmin menettänyt terveytensä hormonien käytön seurauksena.

Kuinka monen nuoren naisen pitää ajaa itsensä loppuun ennen kuin media todella herää fitness-urheilun ongelmiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.