Kaupunginjohtajaa etsimässä

Äänekoski valmistautuu valitsemaan seuraajan kaupunginjohtaja Hannu Javanaiselle. Päätös on tärkeä, sillä uuden johtajan odotetaan vievän Äänekoskea parempiin aikoihin.

Äänekoski on toisessa tilanteessa kuin useimmat muut suomalaiset kaupunkiseudut. Biotuotetehdas antaa loistavan ponnistuskohdan.

Kaikkia ongelmia tehdas ei ratkaise. Uuttakin johtajaa odottavat pitkäaikaistyöttömyys ja kaupungin talouden tervehdyttäminen.

Halukkaita Äänekoskelle oli runsaasti. Valinnanvaraa 36 hakijan joukossa riitti niin, että peräti 11 ehdokasta sai haastattelukutsun ensi viikoksi.

Soittokierros Äänekosken päättäjien parissa paljastaa, että varteenotettava ehdokasjoukko on todellisuudessa paljon suppeampi.

Suuressa arvossa on kuntajohtajana hankittu osaaminen. Hakijoista viidellä on kokemusta ykkösjohtajan tehtävistä.

Vesa Haapamäki johtaa Virtoja, Janne Kinnunen Viitasaarta ja Harri Nissinen Joutsaa. Matti Tuonosella on kokemusta Äänekosken ja Tuula Kuvajalla Kemijärven kaupunginjohtajan viransijaisuudesta.

Olisi yllätys, jos joku tästä viisikosta ei tulisi elokuussa valituksi Äänekosken uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Monissa papereissa Äänekoskea viime syksystä viransijaisena johtanut Matti Tuononen on korkealla. Häntä pidetään jämäkkänä johtajana, joka saa asioita aikaiseksi.

Tuonosen puolesta puhuu sekin, että hän on jo nyt sisällä Äänekosken asioissa. Kiirettä pitää, sillä kaupunki on ollut kohta vuoden ilman vakinaista ykkösjohtajaa.

Vaikka Tuonosella on etumatkaa, on tilanne avoin. Kovia ovat haastajatkin.

Valitsijat pitävät takulla korvat ja silmät alkuviikon haastatteluissa auki. Tavoitteena on valita ehdokkaista paras Äänekosken kaupunginjohtajaksi.

Päättäjät toivovat, että Äänekoskea johtaisi äänekoskelainen. Perhesyillä on usein iso merkitys kodin sijaintiin.

Niinpä Viitasaarta johtava Janne Kinnunen asuu Saarijärvellä, Joutsaa johtava Harri Nissinen ja Virtoja johtava Vesa Haapamäki Jyväskylässä. Tuonosenkin koti on Jyväskylässä.

Kaikki kärkihakijat lupaavat Sisä-Suomen Lehden kyselyssä asettua Äänekoskelle, jos tulevat valituksi. Hyvä niin.

Kuka hakijoista pääsee muuttopuuhiin, siitä olemme tiistaina illansuussa hiukan viisaampia. Silloin tiedämme, ketkä etenevät haastatteluista testeihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.