Kaupunkilainen tarvitsee joutomaansa

Maailma, jossa kaikki on suunniteltu ja rakennettu ennalta määrättyä toimintaa varten, on pirun tylsä. Viime viikkoina julkistettujen suunnitelmien perusteella Jyväskylä aikoo siirtyä taas pari piirua tylsempään suuntaan.

TuomiojärvESSÄ on Jyväskylän kaupunkialueen kolmesta "sisäjärvestä" eniten valjastamatonta rantaviivaa. On suorastaan ylellistä, että suuren suomalaiskaupungin keskustan välittömässä tuntumassa on järvi, jossa on Haukanniemen ja Rantueen kaltaisia metsäisiä rantoja. Niitä mukailevat ainoastaan tallatut polut, ja siksi niissä on hyvä olla.

Kaupunki on kuitenkin alkanut suunnitella Tuomiojärven ympäri Jyväsjärven mallin mukaista valaistua ja leveää kevyen liikenteen rantaraittia.

Tuomiojärven raittia puolustellaan muun muassa sillä, että rannat säilyisivät kaikkien käytössä, kun omarantaisia tontteja ei voisi enää kaavoittaa. Perustelu on erikoinen, sillä kaupunkihan voi halutessaan jättää rantatontit kaavoittamatta raitista riippumatta. Leveä ja helminauhana valaistu väylä rikkoisi joka tapauksessa järven nykyistä luonnetta ja tekisi siitä askeleen verran kaavamaisemman. Hölkkäpolun varteen ei tee mieli soutuveneelläkään rantautua.

Jyväsjärven puolella taas on kaivettu esiin jo kerran torpattu suunnitelma täyttää Lutakon viereistä matalaa lahtea ja rakentaa paikalle kerrostaloalue. Samalla saisi ehkä kyytiä Schaumanin linnan viereinen vehreä niemi, jota ovat käyttäneet ainakin koiranuittajat ja bmx-pyöräilijät.

Lutakon ja Harjun torneja korostava kaupungin sisääntulonäkymä tylsistyisi varmasti. Jopa rannan vaatimattomat pöheiköt piristävät moottoritien reunaa nykyisellään.

Sekä uudessa rantaraitissa että niin sanotun Pohjoisrannan täyttämisessä yritetään ainakin osittain keksiä käyttöä paikoille, joilla ei virkamiesten silmissä ole käyttöä. Tätä kuvaa osuvasti yleiskaavapäällikön Keskisuomalaisessa (5.7.) lausuma perustelu sille, miksi rantarakentamista pitää lisätä: "Olisi hukkaan heitettyä, jos ihmiset eivät pääsisi nauttimaan upeista rannoistamme."

Ehkä ihmiset kuitenkin osaavat nauttia rakentamattomista ja suunnittelemattomista paikoista. Kaupungeissa on harvoin liikaa vapaita joutomaita. Ne kiehtovat esteettisesti ja toiminnallisesti siksi, ettei kukaan ole suunnitellut niitä esteettiset ja toiminnalliset näkökohdat mielessään. Ne kutsuvat kaupunkilaisen aidosti luomaan merkityksiä omalle lähiseudulleen.

Moni meistä viihtyy paremmin joutomaalla kuin keskustan puistoissa.

Aiheesta on kuitenkin syytä kiittää. Siispä kumarrus Jyväskylän kaupungille siitä, että ihanan vallaton Haukanniemi on sittenkin jäämässä nykyisenkaltaiseksi rehottavaksi virkistysalueeksi. Toivottavasti sitä ei siistitä pilalle.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen toimitussihteeri.