Kaverit ja muuttoliike

Ensin lähti Pässi. Hän lopetti pokerinpeluun ja vedonlyönnin, sai töitä Helsingistä ja muutti.

Sitten lähti Bluffi. Hän lopetti pokerinpeluun, sai töitä Espoosta ja muutti.

Tänä viikonloppuna on Kokki-sedän vuoro. Hänen työpaikkansa on Helsingissä.

Kaveripiirissäni työperäinen muuttoliike käy kuumana. Näyttää kuitenkin siltä, ettei ilmiötä parane liiaksi yleistää. Tutkija Timo Aro sanoi Taloussanomissa tammikuun puolivälissä, että uusi muuttoliike kuhisee kuntien, kaupunkien ja seutukuntien sisällä. Aroa siteeranneen uutisen mukaan suomalaiset muuttavat enemmän kuin koskaan, mutta eivät kauas. Kaupunkeihin ja Etelään muuttaminen on kuulemma 90-lukua.

Eivät minun kaverini ysärihihhuleita ole. Päinvastoin, heitä 2000-lukulaisempia kolmekymppisiä saa hakea: on vähän venähtäneitä korkeakouluopintoja, rikkonaista työhistoriaa, yksin asumista ja mukavaa elämää keskustassa.

Ja ansioluettelossa nettipokerihuuman mittainen aukko.

Pässi, Bluffi ja Kokki-setä saattavat ehkä olla kolme kaverusta, jotka kyllästyivät olemaan kaksikymppisiä täytettyään 30, mutta yhtä paljon he havainnollistavat jotakin tilastoissa kasvukeskuksena näyttäytyvän Jyväskylän tilanteesta.

Töitä ei ole.

Itse muutin kymmenisen vuotta sitten vastavirtaan, pääkaupunkiseudulta maakuntaan ja työttömäksi murheellisten työllisyystilastojen kaupunkiin. Kävi tuuri. Pääsin harjoittelun kautta töihin.

Mutta edelleen osaan patenttivastaukset kysymyksiin ”miksi sinä tähän suuntaan muutit” ja ”milloin muutat takaisin?”

”Muuttoliikkeen taustalla ei enää ole yhtä vahvasti työ. Perusteina ovat yhä enemmän asumiseen, arvoihin, unelmiin ja paikkoihin liitetyt mielikuvat”, tutkija Aro sanoi Taloussanomissa.

Jutusta ei käy ilmi mihin lausunto perustuu. Perää siinä varmasti on, mutta aika monelle meistä todellisuus on yhä se, että mennään sinne, mistä palkka tulee, unelmista viis.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan taantuma jäädyttää ihmisten muuttohalut. Ilmeisesti huonot talousuutiset masentavat niin, ettei onnea lähdetä edes kokeilemaan.

Toinen, 21. tammikuuta julkaistu Taloussanomien juttu kertoi, että hieman alle puolet kunnista on verotuloilla mitattuna muuttoliikkeen voittajia ja runsas puolet häviäjiä. Maakuntien joukossa Keski-Suomi kuuluu voittajiin.

Olisi kiinnostavaa lukea muuttoliikkeestä myös siinä valossa, miten muuttajien pidemmällä aikavälillä käy. Kuka heistä voittaa ja kuka häviää? Ja miksi? Vastaavatko asumiseen, arvoihin, unelmiin ja paikkoihin liitetyt mielikuvat todellisuutta?

Tykkään Keski-Suomesta, mutta luulen, että nuoret varsat Pässi, Bluffi ja Kokki-setä kuuluvat voittajiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.