Keihäänheitto lähentää kansoja

Suomalaisen yhtenäiskulttuurin huippu koetaan ensi keskiviikkona 26. elokuuta klo 14.05. Tuolloin käydään Pekingin yleisurheilun MM-kisojen miesten keihään finaali. Yle Areenasta finaalin voi katsoa ilman muiden lajien katkoja ja TV2:lta perinteiseen tapaan.

Suomalaisia keihäsperinteitä puolustavat Tero Pitkämäki, Antti Ruuskanen ja Ari Mannio. Kaikki saavutukset alle kahden mitalin ovat pettymyksiä; sekin mikäli toinen mitaleista ei ole kultaa. Paineita kasvattaa se, että muista lajeista Suomeen tuskin mitaleita tulee.

Olen monikulttuurisuuden ystävä, mutta jokaisen maahanmuuttajan olisi hyvä tietää tietyt perusasiat suomalaisuudesta. Se auttaa sopeutumisessa ja kantaväestön ymmärtämisessä. Yksi tällainen asia on suomalaisten suhtautuminen urheiluun ja varsinkin keihäänheittoon.

Ehdotan että kutsutte maahanmuuttajan ensi keskiviikkona kotiinne katsomaan keihäsfinaalia. Mitä kauempaa vieras on kulttuurisesti ja maantieteellisesti, sen parempi. Tarjolle kahvia ja teetä sekä suomalaiskansallista nisua. On vaikea kuvitella parempaa kulttuurilähettilästä kuin lämmin korvapuusti.

Sen kummempaa ohjelmaa ei tarvitse järjestää. Elekielelläkin pärjätään, kunhan vieras vain on tietoinen siitä, mitä varten hänet on paikalle kutsuttu. Tuli voitto tai tappio, finaalin jälkeen sekä maahanmuuttajalla että kantasuomalaisella on vähintään yksi ystävä enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.