Kellojen olisi pitänyt soida

Yritykset ja yksityiset kansalaiset ovat tukeneet taloudellisesti puolueita iät ja ajat. Se on arvokasta yhteiskunnassa, jonka kansanvaltaisuuden perusta on monipuoluejärjestelmä.

Mutta lahjoituksiin liittyy myös ongelmia: riippuvuutta lahjoittajista, kiitollisuuden velkaa ja ääritapauksissa suoranaista lahjontaa.

Puoluerahoituksen käytännöt ovat aika ajoin liukuneet kyseenalaiseen suuntaan. Vaalitaistelun huumassa ei kiinnitetä riittävästi huomiota lahjoittajien taustoihin ja motiiveihin. Riittää, kun rahaa saadaan.

NYT KOHISTAAN keskustan ja vähin muidenkin puolueiden saamasta tuesta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Tunnelma on kuin vuosikymmeniä sitten rötösherrajahdissa.

Ja sanomisen sijaa tässä nyt on.

Varoituskellojen olisi pitänyt soida siinä vaiheessa, kun Nova Group ilmoitti halukkuutensa huomattavan suuriin lahjoituksiin. Nyt konkurssissa olevan yrityksen liiketoiminnassa oli nimittäin keskeistä sen oman ilmoituksen mukaan "kauppa- ja liikepaikkakonsultointi sekä kauppakeskuskonsultointi".

Ei tällainen yritys tee lahjoituksia pelkästä isänmaallisuudesta tai halusta tukea yrittäjäystävällisiä puolueita.

Mitä ilmeisemmin Nova Groupin johto laskeskeli, että yrityksen liiketoiminnan luonteesta johtuen hyvistä suhteista poliitikkoihin kannatti maksaa kunnolla. Nova Groupin johtomiehet pääsivätkin huippupoliitikkojen tuntumaan, saivat kutsuja tilaisuuksiin, saunaan ja kaiken maailman kekkereihin.

Kaiketi näin onnistuttiin vahvistamaan Novan Groupin mainetta yrityksenä, joka hoitaa hankalatkin jutut.

Mutta politiikkojen kannalta tämä kaikki loi vaikutelman demokratian kannalta arveluttavasta riippuvuudesta.

Lopputulos on aivan kuin kouluesimerkki tilanteesta, johon pätee poliitikkojen hyvin tuntema sanonta: Niin on, jos siltä näyttää.

Tässä on asian ydin. Sen sijaan on yhdentekevä sivuseikka, muistaako pääministeri vuosien takaa jokaisen Kesärannan palaverin.

OLEN VARMA, etteivät poliitikot luvanneet mitään Nova Groupin miehille. Sen verran taitavia lahjoittajat tietysti olivatkin, etteivät he mitään konkreettista pyytäneet.

Vaikkei laitonta tapahtunutkaan, olisi puoluejohtajien pitänyt ottaa huomioon lahjoittajien perimmäiset motiivit. Suhteissaan ja yhteyksissään kauppa- ja liikepaikkakonsultoinnilla bisnestä tekevään yritykseen poliitikot liikkuvat näet äärimmäisen herkällä - suorastaan tulenaralla alueella.

Tietyn etäisyyden pitäminen Nova Groupin miehiin olisi ollut muutenkin viisasta varovaisuutta.

Mutta tämäkin kohu menee ohi. Tapaukset vauhdittavat puoluerahoituksen avoimuutta, ja se on hyvä asia.

Keskusta on nyt oppirahansa maksanut. Toivottavasti.

Mutta mitä tekee SDP sidonnaisuuksissaan SAK:hon ja muihin rahoittajiinsa? Entä kokoomuksen yhteydet taloutensa tukijoihin?

Parasta olisi julkistaa lahjoitukset mahdollisimman pian.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.