Kenellä on oikeus olla italialainen?

Äänestyksen lykkääntyminen olisi sääli, sillä tätä lakia on odotettu vuosikausia, Italiassa asuva vapaa toimittaja Jenni Meronen kirjoittaa.

Tuhannet italialaisopettajat ovat osoittaneet syksyllä mieltään Italian uuden kansalaisuuslain puolesta, osa symbolisella nälkälakolla. Laki helpottaisi kansalaisuuden antamista ulkomaalaisten vanhempien Italiassa syntyneille lapsille. Opettajien aloittamaan protestiin on liittynyt lähes kaksisataa poliitikkoa ja joukko muita nimekkäitä italialaisia.

Italian kansalaisuuden saamisen kriteereitä laajentava lakialoite läpäisi parlamentin alahuoneen äänestyksen jo kaksi vuotta sitten, mutta on nyt jumiutunut ylähuoneeseen. Tällä hetkellä lakialoitteesta äänestäminen uhkaa siirtyä hamaan tulevaisuuteen, ja sen kannatus on romahtanut kansalaisten keskuudessa reiluun 30 prosenttiin.

Äänestyksen lykkääntyminen olisi sääli, sillä tätä lakia on odotettu vuosikausia. Italiassa on satojatuhansia alaikäisiä, jotka ovat syntyneet Italiassa, mutta jotka eivät ulkomaalaisten vanhempiensa vuoksi saa maan kansalaisuutta. Sen saa automaattisesti vain lapsi, jonka vanhemmista ainakin toinen on italialainen.

Ulkomaalaisten vanhempien lapset voivat hakea kansalaisuutta 18-vuotiaina, jos he ovat siihen mennessä asuneet koko elämänsä Italiassa keskeytyksettä ja laillisesti. Kansalaisuutta pitää hakea vuoden kuluessa, eikä sen saamisesta ole mitään takeita.

Siihen asti italialaisiksi itsensä kokevat nuoret joutuvat tasaisin väliajoin uusimaan oleskelulupansa. Lisäksi lasten kohtalo on sidottu vanhempiin: jos toisen vanhemman oleskelulupa esimerkiksi evätään, koko perhe voi joutua lähtemään maasta.

Italialaisopettajien mielestä on ristiriitaista joutua opettamaan kaikille oppilaille Italian perustuslakia ja kansalaistaitoja, vaikka osalla ei ole mitään mahdollisuutta harjoittaa niitä. Niinpä opettajat ovat päättäneet julistaa, että heidän silmissään kaikki oppilaat ovat Italian kansalaisia.

Kiistelty lakialoite antaisi automaattisesti kansalaisuuden esimerkiksi EU-kansalaisen Italiassa syntyneelle lapselle, jos ainakin toinen vanhemmista on oleskellut maassa laillisesti vähintään viisi vuotta. Lapsi voisi saada kansalaisuuden myös opiskelemalla Italias­sa vähintään viiden vuoden ajan ja suorittamalla ainakin yhden kouluasteen. Italian tilastoviranomaisen Istatin mukaan laki antaisi kansalaisuuden heti noin 800 000 lapselle.

Lakialoitetta vastustavat voimakkaasti oikeistopuolueet Forza Italia ja Pohjoisen liitto. Entisen pääministerin Silvio Berlusconin mukaan laki vain lisäisi Afrikan maista Italiaan suuntautuvaa maahanmuuttoa. Useissa Euroopan maissa on kuitenkin jo nyt voimassa samantapainen laki.

Tuntuu epäoikeudenmukaiselta, että lapsi, joka ei kenties puhu mitään muuta kieltä kuin italiaa ja joka ei ole koskaan asunut muualla kuin Italiassa, eikä ole välttämättä edes käynyt vanhempiensa kotimaassa, onkin paperilla ulkomaan kansalainen. Miltä sinusta tuntuisi, jos tarvitsisit oleskeluluvan asuaksesi omassa kotimaassasi?

Kirjoittaja on Italiassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.