Kenen on syy, kun köyhän asia ei myy?

Media on hyvä syyllinen. Mediahan on tämän päivän juutalainen, joka levittää kauppatavaransa myyntipöydälle joka aamu. Mutta outo ei ole se, joka omituista myy, vaan se, joka sitä ostaa.

Aatteet ja ideologiatkin pitää myydä. Ja kun ne eivät juurikaan eroa toisistaan, myyntityö ratkaisee. Viime vaalien aikaan olisi voinut antaa ensimmäisen luokan kunniatunnistajamerkin sille, joka kykeni puheen perusteella tunnistamaan puolueen.

Ääni on Jaakobin ääni, mutta kädet ovat Eesaun kädet.

Politiikassa tavoitellaan valtaa siksi, että sen avulla voi tehdä sitä, mikä koetaan tärkeäksi. Liian usein vallasta kuitenkin tulee itsetarkoitus. Tärkeintä on säilyttää valta, ja se onnistuu, jos riittävän monen mielestä puhuu hyvin. Tai näyttää hyvältä.

Kun tavoitellaan massoja, köyhän asia on yhtä mediaseksikäs kuin välihousut on seksikäs. Kukaan ei halua leimautua kumpaankaan. On siistimpää olla kaunis ja rohkea vaikka viimeisen sentin varassa. Tai lainasentin. Kuka nyt menisi sanomaan puolueihmiselle, että mä oon tämmönen vähä säälittävämpi tyyppi, oisitsä mun asialla.

Jo vanha sanonta tietää, että täällä on aina menty kirkon kohalla komiasti, vaikka metän kohalla kontaten.

RIKKAALLA ON hovinsa ja vallalla perässähiihtäjänsä. Köyhillä on toisensa ja yhteinen häpeä. Rikkaat ja vallanpitäjät saavat hankkia ja ylläpitää omaisuutensa ja valtansa eettisesti vaikka kuinka kyseenalaisin perustein ilman, että siihen liittyy mitään häpeällistä. Mutta ilman omaa syytään työttömäksi jääneessä ja vähitellen työkyvyttömäksi syrjäytetyssä on ehdottomasti jotain häpeällistä.

Suomi on tänään enemmän ahneuden ja hyväveliverkoston kuin veljeyden valtakunta. Yhä harvemmaksi on käynyt se joukko, joka laulaen marssii viimeistä taistoa. Demarit vielä puoluekokouksessaan käyvät rinta rinnan eespäin tiellä taistojen, ja keskustan periaateohjelmassa haparoidaan Santeri Alkion testamenttia, jossa varotetaan unohtamasta köyhän asiaa, mutta arjessa liput eivät liehu eivätkä sanat jylise.

Iloisesti liehuu vain kokoomuksen toivotalkoiden lippu. Vielä 1990-luvun alussa vanhat junttapuolueet, demarit ja keskusta, naureskelivat, että ei kokoomus ole mikään puolue. Se on joukko intellektuelleja individualisteja. Nyt hymy on hyytynyt. Rohkeasti heterogeeninen puolue tarjoaa kosketuspintoja erilaisille pärjääjille paremmin kuin muka yhtä ääntä laulavat.

Ei missään demokraattisessa puolueessa ole vain yhtä ääntä. Joissakin vain huudellaan mieluummin nurkista tai saunan takana on tungosta, ja avoin poliittinen debatti on unta vain. Kulissien pitää olla kunnossa. Meiltä ei saa naapuriin kuulua riitelyä!

Kuitenkin juuri nyt pitäisi huutaa. Mitä avoimemmin ja moniäänisemmin tulevan taantuman selviytymiskeinoista keskustellaan, väitellään, taistellaankin puolueiden sisällä ja kesken, sitä parempi selviytymismalli löytyy.

Kuva Suomesta kansakuntana, jossa osa kansasta tarttuu iloisesti toimeen ja osa seisoo hiljaisena sivussa, on pelottava ja puistattava.

ROHKEIN HUUTO on toistaiseksi tullut yllättävältä suunnalta. Miljonääri Niklas Herlin on Uuden Suomen verkkosivuilla löytänyt paniikkinappulan ja vaatii painamaan sitä heti. "Seuraavan työttömyyden kärsijöiden ei saa antaa pudota yhteiskunnan ulkopuolelle", hän kirjoittaa.

"Syrjäytyminen pitää estää, jos ei muuta, niin lailla."

Eduskunnalla on paniikkinappula käytössään. Nyt ei ole tärkeää, onko kokoomuksen kannatus karannut, pääministerin nimi Matti Vanhanen, onnistuuko Jutta Urpilainen tai saadaanko keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhosen suu tukittua ja demarien Ari Korhosen auki. - Nyt nimittäin ilmeisesti demarien Korhoselle on vihelletty saunan takaa, koska hän kirjoittaa blogissaan 27.12. bloggaajan vaikeuksista:

"Syvälliseen pohdiskeluun jonkin asian eri puolista on vaikea ryhtyä julkisesti, koska tulkintariski 'eri linjoilla' olemisesta on ilmeinen."

Vaaleissa jokainen ääni ratkaisee. Ratkaiskoon myös puolueissa. Viisaus ei edelleenkään ole yhdessä päässä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen erikoistoimittaja ja kirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.