Kentän laidoilla kytee jo

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan joka neljäs vuosi järjestämät jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat kesäolympialaisten ohella maailman seuratuin urheilutapahtuma. MM-turnaus on Pariisissa vuonna 1904 perustetun Fifan yksityisbisnes - jo perustavassa kokouksessa lähdettiin siitä, että liitolla olisi yksinoikeus jalkapallon MM-kisojen järjestämiseen.

Kisoissa pyörii valtava raha. Vuodesta 1954 lähtien televisioidut jalkapallon MM-kisat ovat nykyisin kesäolympialaisten ohella katsotuin urheilutapahtuma maailmassa.

Esimerkiksi vuoden 2002 kisojen yhteenlaskettu kaikkien ottelujen arvioitu katsojamäärä oli 28,8 miljardia ja loppuottelua katseli 1,1 miljardia ihmistä. Etelä-Afrikan kisojen hinta on 4,5-5, ehkä jopa lähes 8 miljardia dollaria.

Fifa valvoo visusti virallisten sponsoreidensa etuja. Hyvä esimerkki on hollantilaispanimo Bavaria, jota vastaan Fifa nosti syytteet, kun hollantilaisfanien paidoista Hollanti-Tanska-ottelussa löytyi olutmerkin logo. Kaikkihan tietävät, että MM-kisojen virallinen olutsponsori on Budweiser (ja jalkapallon miesten A-maajoukkueet paremmusjärjestykseen asettava lista on viralliselta nimeltään Fifa/Coca-Cola World Ranking).

Vielä tylymmin on kitketty kaikki paikallisten yritykset hyötyä kisarihkamakaupalla. Etelä-Afrikan hallitus ei tehnyt ennen kisoja paljoakaan hillitäkseen paikallisia, epärealistisia odotuksia kisoista koituvista hyödyistä. Kisapaikat rakennettiin ajoissa valmiiksi samaan aikaan kun lukemattomat slummit ovat odottaneet luvattuja remonttejaan jo vuosikymmeniä.

KAIKKI TÄMÄ ruokkii katkeruutta. Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että slummien viha laittomia maahanmuuttajia kohtaan voi leimahtaa jo esitetyistä uhkauksista väkivallaksi, kun viimeinenkin afrikkalainen joukkue putoaa jatkosta. Kevätkesällä 2008 muukalaisvihan aalto vaati Etelä-Afrikassa kymmeniä kuolonuhreja.

Muutakin uhkaa on. Jo vuosikymmeniä vanhan barras bravas -ilmiön, järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkeytyvän argentiinalaisen jalkapallohuliganismin pelätään kuohahtavan kisojen edetessä. Barras bravasilla uskotaan korruption kautta olevan yhteyksiä Argentiinan poliisiin, hallintokoneistoon ja peronistipuolueeseen, mikä on mahdollistanut satojen huligaanien lähdön Argentiinasta vaikeuksitta Etelä-Afrikkaan ilman ottelulippujakin.

SEURAAVAT, vuoden 2014 kisat järjestää jalkapalloilun menestynein maa, jokaiseen lopputurnaukseen osallistunut viisinkertainen maailmanmestari Brasilia. Suunnitelmat ovat pahasti auki.

Kun Fifa päätti kisojen myöntämisestä Brasilialle lokakuussa 2007, isännät ilmoittivat, että kisarakentamisen rahoitus tulee yksityisistä lähteistä. Mutta sitten iski vuoden 2008 talouskriisi ja rahat jäivät saamatta. Rakentamislasku langennee veronmaksajille - ja voitot keräävät Fifan sponsorit niillä yksinoikeussopimuksilla ja verohelpotuksilla, joita Fifa kisojen myöntämisen ehtona edellyttää.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.