Kerran kesässä Keuruulla

Monella tapaa voi maakuntamatkailua harrastaa. Näin ajattelin kipittäessäni Haapamäen idyllisissä radanvarsimaisemissa pari viikkoa sitten. Kaunis sää oli houkuttanut ajelemaan Martti Vainion isännöimään Höyryn hölkkään.

Samalla huomasin olevani jo kolmatta kertaa Keuruulla juoksemassa. Toissakesänä osallistuin heinäkuiseen Markkinahölkkään, viime syksynä Keurusselän syyshölkkään.

Keuruun Kisailijoiden Syyshölkässä oli käydä köpelösti. Suunnitelmissa oli leppoisa herkistelyharjoitus viikko ennen Finlandia Marathonia. Rehvakkaasti lähdin kilpasarjaan, mikä merkitsi hurjia nousuja Montosvuoren kilpalatupohjilla. Siinä karisivat viimeisetkin luulot hyvästä juoksukunnosta!

Keuruulaisilla tuntuu olevan kykyä kehitellä myös uusia juoksutapahtumia. Omakohtaisesti jäi kokematta heinäkuinen Yömaraton, mutta mukana olleilta tuttavilta saatu palaute on ollut kiittävää.

Ensi helluntaina Keuruun Kisailijat järjestää yhtenä 100-vuotisjuhlintansa osana Viikin Virsta -nimisen juoksukilpailun. Nimensä mukaisesti matkaa on vain reilu kilometri. Keski-Suomen Pioneeripataljoonan pääportin läheisyydestä Viikin muistomerkiltä Montosvuoren laelle kulkevalla reitillä on järjestäjien mukaan juostu Suomen ensimmäinen tunnettu juoksukilpailu jo vuonna 1853.

Tuolloin, 160 vuotta sitten, voittaja sai palkinnoksi torpan paikan eli 40 hehtaaria maata. Nykypäivänä palkinnot ovat yleensä pyttyjä ja pokaaleja, mitaleja tai pientä tavaraa.

Harva harrastajajuoksija lähtenee liikkeelle palkintojen toivossa. Pyttyjen sijasta osallistujamaksuista voitaisiin hyvin irrottaa osa johonkin hyväntekeväisyyteen. Se saattaisi jopa innostaa uusia juoksijoita liikkeelle.

Saarijärven Lannevedellä jo 31 kertaa järjestetyn juhannusaaton juoksujuhlan, Kiimasen Savulenkin järjestäjät ovat tämän jo hoksanneetkin. Hyvien tavarapalkintojen lisäksi he ovat lähteneet nyt tukemaan paikallista nuorisourheilua ja -liikuntaa.

Tänään juostaan Jyväskylässä seitsemättä peräkkäistä kertaa Finlandia Marathonia. Jyväsjärveä kiertävä kaunis ja tasainen reitti houkuttaa paikalle ennakkoilmoittautumisten perusteella liki kolmetuhatta juoksijaa. Ylittyisikö viimein tuo joka vuosi tavoiteltu haamuraja, siihen on osansa aamun säätilallakin. Aurinkoinen sää voi saada vielä liikkeelle muutaman jälki-ilmoittautuneen.

Ennätyksiin innoittavan reitin lisäksi juoksijoita ovat perinteisesti Jyväskylässä hellineet hyvät järjestelyt, ainakin paikoitellen runsas ja kannustava yleisö sekä mukaansa tempaava musiikki.

Kuukausi sitten Helsinki City Maratonilla jäin ihmettelemään musiikin vähyyttä – vain yksi torvisoittokunta Esplanadin liepeillä. Ilmeisesti pääkaupungissa on sen verran konserttisaleja ja klubeja, ettei musiikkiryhmiä innosta lähteä taivasalle esiintymään.

Ennakkotietojen mukaan ainakin Mama Africa Jyväskylä tahdittaa tänään juoksijoita rytmimusiikilla. Toivottavasti myös moottoritien kupeessa Aholaidassa rokkaa entiseen malliin; musiikki antaa uskomattoman paljon voimaa jopa vastatuuleen puskiessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.