Kesä on punkkia

Kesä on kevyttä punkkia. Sellaista pikkuisen anarkistista elämää – mutta ei vihaisena vaan talven vakavuutta vastustaen.

Hiukset jäävät kampaamatta, lounaan voi korvata jäätelöllä ja korkokenkiin sullotuissa varpaissa on hiekkaa. Vihaisempia sointuja synnyttävät kesäiset pedot, etenkin punkit.

Vaatetus, pitkät hihat, lahkeet ja kumisaappaat ovat kyseenalainen suoja. On tehtävä totinen punkkitarkastus. Joka ilta, jokaiselle perheenjäsenelle.

Kaupunkileikkipuistossa leikkineen lapsen niskasta voi löytyä salamatkustaja. Näin on tapahtunut Jyväskylässäkin monta kertaa.

Punkki on ovela piiloutuja. Se kiinnittyy suojaisaan paikkaan, sinne, mistä ei ensiksi osaisi katsoa: nivusiin tai korvan taakse.

Kesäkassin matka-apteekkiin on muistettava hankkia punkkipihdit. On muistettava seurata puremakohtaa ja oireita.

Punkkien riskeistä ja haitoista on julkisuudessa ristiriitaisia äänensävyjä. Etenkin borrelioosipotilaat kokevat usein, että julkinen terveydenhuolto vähättelee punkinpuremien seurauksia.

Punkit levittävät sekä borrelioosia että puutiaisaivokuumetta. Kumlingen taudista eli puutiaisaivokuumeesta puhutaan paljon, mutta todellisuudessa sen riski on pieni. Tautia esiintyy toistaiseksi vain rajatulla alueella ja siihen olemassa rokote.

Borrelioosiin eli Lymen tautiin ei ole rokotetta. Sen riski on todellinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautitilastojen mukaan laboratoriossa todettujen borrelioositapausten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa lähes 1 600 tapaukseen.

Arvioitujen borrelioositapausten määrä on moninkertainen, noin 5 000–6 000 tapausta vuodessa. Borrelioosiyhdistyksen asiantuntija, terveystieteen tohtori Soile Juvonen arvioi, että määrä saattaa olla vielä suurempi.

Moni sairastaa borrelioosia vaikka ei tiedä punkista mitään. Oireet voivat ilmetä vasta vuosien päästä puremasta. Borrelioosi voi olla todella vakava ja hankalasti hoidettava sairaus.

Tuntemani pariskunta myi rakkaan merenrantamökkinsä, koska he eivät kestäneet enää. Vuosien mittaan he joutuivat irrottelemaan toisistaan lukemattomia punkkeja. Kummallisia oireitakin oli, mutta terveyskeskuksessa pariskuntaa ei uskottu.

Lopulta, vaatimalla vaadittuaan, pitkäaikaisista oireista kärsinyt vaimo pääsi borreliatestiin. Tulos oli positiivinen.

Borrelioosi aiheuttaa hänelle muun muassa nivelkipuja ja tasapainohäiriöitä. Kaikki infektiot laukaisevat borrelioosioireet uudestaan. Oireiden pahentuessa tarvitaan aina antibioottikuuri.

Mutta heille kävi hyvin, he saavat lopulta hoitoa. Pahimmillaan tauti voi johtaa kuolemaan. Asiantuntijoilla on eri näkemyksiä myös siitä, paraneeko borrelioosi koskaan antibiooteilla kokonaan.

Moni borrelioosipotilas hakeutuu hoitoon Saksaan. Juvosen mukaan hoidotta jää Suomessa sellaisiakin sairastuneita, joiden testitulos on positiivinen.

Tavallista kesänviettäjää hämmentää se, että punkinpuremista ollaan niin montaa mieltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.