Kesäkulttuurin Keski-Suomi

Nyt on meneillään kulttuurimaraton, päivitin viime viikolla naamakirjaani. Jyväskylän Kesästä löytyi jokaiselle illalle jotain kiehtovaa, ja silti monta esitystä jäi päällekkäisyyksien vuoksi näkemättä.

Tuskin olen ainoa, joka erityisesti heinäkuussa tuskailee kesätapahtumien tulvaa. Kiinnostavia konsertteja ja teatteriesityksiä on ainakin Keski-Suomessa useita lähes jokaiselle viikonpäivälle.

Jyväskylän Kesän kanssa samanaikaisesti olivat muun muassa Traktorijatsit Viitasaaren Suovanlahdella, Myllyblues Saarijärven Lannevedellä ja Sumiaisten Rautalankafestivaali – sympaattisia tapahtumia, joissa olisi ollut mukava pistäytyä. Kaikkiin edellä mainittuihin rientoihin riitti kuitenkin mukavasti yleisöä. Ihmeellisintä on se, että edes SuomiPop-festivaalin siirto samalle viikonlopulle Jyväskylän Kesän kanssa ei vienyt yleisöä kummaltakaan vaan päinvastoin – molemmat kasvattivat kävijämääriään.

Kenties Keski-Suomen kesätapahtumissa on alkanut käydä väkeä myös muualta Suomesta.

Se on tavoite, jonka eteen tekee töitä Kesätapahtumien Keski-Suomi -hanke. Tapahtumamatkailijoiden määrän kasvu poikisi välillisiä tuloja majoitus- ja ravintolapalveluille sekä kulttuurityöntekijöille.

Lomailijoiden käyttäytyminen on muuttunut niin, että yhä useammat etsivät yksittäisen tapahtuman sijasta kokonaisvaltaisia elämyksiä. Teatteri- tai konserttilipun lisäksi halutaan ostaa samasta pisteestä majoitus, ruokailut ja kenties oheisohjelmaa, kuten risteily.

Viime vuonna tällaisia kesätapahtumapaketteja myytiin Keski-Suomessa noin 3 000 kappaletta. Tämän kesän tavoite on 5 000, ensi kesän 10 000. Määrät voivat tuntua pieniltä, mutta yksi lomalainen saattaa kuluttaa erilaisiin palveluihin helposti satojakin euroja maakunnassa pistäytyessään. Jos hän kohtaa iloista palvelua ja koskettavia kulttuurielämyksiä, hän tulee kenties toistekin.

Erinomainen uudistus kuluvalle kesälle on ollut Jyväskylän kaupunginteatterin lippupisteen muuttuminen Suvilippu-myymäläksi. Se myy lippuja maakunnan neljään ammattilaisvoimin toteutettuun kesäteatteriin mutta niiden lisäksi myös tapahtumapaketteja, joissa on mukana oheisohjelmaa ja majoitus. Tapahtumista olivat mukana vasta Jyväskylän Kesä ja Kirmot, ensi vuonna tarjonta on toivottavasti jo monin verroin laajempi.

Tällä viikolla maakunnassa ovat meneillään Saarijärven Kirmot ja Multiaista satoa. Huomenna käynnistyvät Kihveli Soikoon! Hankasalmella ja Kangasniemen Musiikkiviikot. Erilaisista pienemmistäkin tapahtumista löytyy tietoa vaikka Keskisuomalaisen Menot-palstalta tai verkkolehden Menoinfosta.

Kulttuurin merkityksestä ihmisen hyvinvoinnille valmistui äskettäin Jyväskylän yliopiston terveystieteiden laitoksella laaja seurantatutkimus 25 vuoden ajalta. Se osoitti selkeästi passiivisen kulttuuriharrastamisen, siis vaikkapa teattereissa ja konserteissa käymisen, pidentävän ikää ja parantavan terveyttä. Kulttuurielämyksillä voi jopa ehkäistä dementiaa – ja uudistaa aivoratoja, kuten Multiaista satoa -tapahtuman puheenjohtaja Satu Olkkonen asian osuvasti ilmaisi (Ksml 17.7.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.