Kesäkuun kihlat vasemmassa

J yrki Katainen (kok.) ja Jutta Urpilainen (sd.) vakuuttivat eilen olevansa pari, vaikka he viikko sitten tekivät näyttävät bänksit. Nyt puheessa on yhteistä yritystä.

"Jos ei heilaa helluntaina niin sitten ei koko kesänä", Jyrki Katainen selitteli.

Urpilainen puolestaan sanoi heidän olevan kuin vanha pariskunta, joka "jätti eropaperit". Harkinta-aika oli menossa, kun he päättivät palata yhteen.

Kokoomus ja SDP tekivät kesäkuun kihlat. Presidentin eteen puolueet pyrkivät nopeimmillaan ehkäpä jo ensi perjantaina.

Hallitus on lopulta järkiavioliitto. Nämä puolueet ymmärsivät, että yhdessä asiat on hoidettava. Vaihtoehtojakaan ei juuri ollut.

POLIITTINEN yleislinja kääntyy vasemmalle. Erityisesti talous- ja veropolitiikassa SDP:n, vasemmistoliiton ja osin vihreiden voima tulee esille. Pääomaverot nousevat ja menevät progressiolle. Monia ikäviä verojen nostoja lienee edessä.

Kataiselle tämä hallituspohja on lopulta ainokainen. Niinpä puolue nöyrtyy ohjelmaneuvotteluissa monta kertaa.

Hallituksen kokoaminen vaikeassa poliittisessa tilanteessa on silti Kataiselle suuri ansio. Onnistuminen ylläpitää hänen vahvaa asemaansa puolueen johdossa.

PERUSSUOMALAISTEN yhteistoimintakyky osoittautui lopulta heikoksi. Timo Soinille tarjottiin jopa oikeutta äänestää EU-kysymyksissä hallituksen linjaa vastaan. Sekään ei kelvannut.

Perussuomalaiset eivät siis halunneet missään tapauksessa hallitukseen. Puolue on luonteeltaan oppositiovoima, joten yhteistoiminta muiden kanssa on sille ylivoimaista. Oppositiosta on hyvä huutaa, mutta äänestäjien etuja sieltä ei edistetä.

Ehkä Soini haluaa ponnistaa kansansuosiolla presidentiksi. Se unelma tuskin toteutuu. Yli puolta äänistä Soini ei kerää.

Vahva ja pitkäaikainen oppositiojohtaja hänestä voi tulla. Kun eurotukien kritiikki kasvaa koko EU:n alueella, Soinin puheille löytyy kaikupohjaa.

KESKUSTALLE oppositioasetelma perussuomalaisten varjossa on näivettävä. Mari Kiviniemi (kesk.) epäonnistui vaaleissa ja nousu vahvaksi oppositiojohtajaksi ei ole helppoa. Keskustan kenttä on aika lailla jakautunut kahtia. Ellei sitten lähes koko toinen puolisko ole jo hypännyt perussuomalaisiin.

Keskusta ei silti ole lopullisesti kuihtumassa. Hallituskauden aikana keskustalle voi vielä aueta tilaa nousta opposition ääneksi. Maakuntien puolustaminen ja keskustaoikeistolaisen talouslinjan esilletuonti voi purra.

Soinin suosiokaan ei ole pysyvää. Ei olisi suuri yllätys, jos perussuomalaisten kannatus lähtee lähivuosina laskuun. Kun puolue putoaa takaisin alle kymmenen prosentin kannatuksen, keskusta voi pulskistua. Kaikki muut puolueet ovat hallituksessa, joten oppositiolle on kysyntää.

Hallitus on nyt melko varmasti kasassa. Seuraavaksi seurataan hallitusohjelman yksityiskohtia ja ministerinimiä. Toivottavasti Henna Virkkunen kokoomuksesta ja Susanna Huovinen tai Tuula Peltonen demareista nousevat ministereiksi.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.