Keski-Suomi vahvalla puolella

Keski-Suomi on yksi maamme kuudesta kasvavasta maakunnasta. Erityisesti Jyväskylän seutu on edennyt vahvasti ja kasvaa tulevaisuudessakin. Jyväskylän asukasluku lisääntyi 2001–2012 reippaasti 15 000 ihmisellä, vaikka kuntaliitokset putsataan luvusta.

Suomen kasvu on keskittynyt 2000-luvulla erityisesti Uudellemaalle ja Pirkanmaalle. Muita kasvajia ovat olleet Varsinais-Suomi, Päijät-Häme ja Kanta-Häme.

Hieman yllättävästi Pohjois-Pohjanmaa supistuu eli Oulun seudun kasvu ei enää jaksa pitää koko maakuntaa kasvussa.

Keski-Suomen kasvu on erittäin hyvä uutinen. Pitkällä aikavälillä väkiluvun kasvu kertoo elinvoimaisuudesta ja tulevaisuudenuskosta. Keski-Suomella on silti yksi suuri ongelma. Työttömyys on neljänneksi kovinta Suomen maakunnista.

Ratkaisevaa maakunnan tulevaisuudelle on juuri työllisyys. Ennusteissa (esimerkiksi Etla) Keski-Suomen työttömyys saattaa tulevaisuudessa olla laskevalla uralla ja vahvemmin kuin osassa muita maakuntia.

Silti myönteisistä asioista on syytä iloita. Eilisessä lehdessä Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn kertoi, että Jyväskylän teurastamoa kehitetään tulevaisuudessa. Se on hyvä, sillä laitoksen siirtyminen Saarioisilta Atrialle herätti pelkoja.

Gröhnin lupaus on merkittävä asia.

Huumekeskustelu ryöpsähti käyntiin, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi mielipiteensä mietojen huumeiden käytöstä The New Yorker -lehden haastattelussa.

Obaman mukaan marihuanan käyttö ei ole sen vaarallisempaa alkoholinkaan käyttö. Tässä Obama on teoriassa oikeassa. Alkoholin haitat ovat yhteiskunnissa valtavia. Meillä Suomessa alkoholi on mukana suuressa osassa onnettomuuksia. Myös sairaaloiden ajasta iso osa menee alkoholin haittojen paikkaamiseen.

Obama suhtautuu myönteisesti marihuanan laillistamiseen Coloradossa ja Washingtonissa. Hän ei kuitenkaan usko, että laillinen myynti poistaisi huumeiden aiheuttamia sosiaalisia ongelmia.

Huumeiden käytön laillistamista kannattavat käyttävät Obaman ajattelua varmasti Suomessakin perusteluna sille, että huumepolitiikkaa pitäisi löyhentää.

Miedot huumeet voivat olla tie kohti raskasta huumeriippuvuutta. Toki myös alkoholi voi olla portti huumeiden käyttöön.

Asian voi nähdä niinkin, että vahva yhteiskunnallinen torjunta suojaa osaa ihmisistä huumekokeiluilta. Valtaosa ihmisistä on lainkuuliaisia. Rangaistavia viihdeaineita ei edes ajatella.

Toivottavasti Suomessa pidetään tiukka linja huumeisiin. Myös alkoholin ongelmat pitäisi tiedostaa vielä nykyistäkin laajemmin.

Paras keino alkoholin haittojen ehkäisemiseen on hintaohjaus eli alkoholin kova verotus.

Rautaruukin johto nosti kädet pystyyn ja suosittaa suurimpien omistajien kanssa suomalaisyhtiön yhdistämistä ruotsalaisen SSAB:n osaksi.

Rautaruukki on nuori yhtiö. Se perustettiin vuonna 1960 valtioyhtiöksi, jonka tehtävä oli turvata kotimaiselle telakka- ja metalliteollisuudelle raaka-aineita. Yhtiö kasvoi nopeasti ja nyt tien pää tuli itsenäisenä. Yhtiö ei itse löytänyt enää tehostuskeinoja eli kykyä selviytyä kilpailussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.