Keskisuomalaiset ja EU-vaalit

Vaalituloksen perussuunta on yleensä sama koko maassa. Alueelliset erot eivät ole suuria. Niin nytkin, mutta Keski-Suomessa näkyy silti omat erityispiirteensä.

Ehkä tärkein on sosiaalidemokraattien saama äänimäärä. Valtakunnallisesti SDP menetti edellisiin EU-vaaleihin verrattuna lähes neljä prosenttiyksikköä, mutta Keski-Suomessa suunta oli päinvastainen. SDP sai prosenttiyksikön enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Sosiaalidemokraattien menestyksen keskeisin selitys on Kalevi Olin.

Keskisuomalaisilla oli ensimmäisen kerran realistinen mahdollisuus saada maakunnasta edustaja Brysseliin. Olinin lähes 8 900 ääntä kotimaakunnasta osoittaa, että kannatusta tuli yli puoluerajojen. Se oli pääteltävissä ennen vaaleja. Mutta miksi maakunnan sosiaalidemokraatit hajottivat kannatustaan? Siitäkin oli merkkejä vaalitaistelun aikana.

Joka tapauksessa vaalit osoittivat keskisuomalaisten aitoa pyrkimystä oman mepin saamiseen. Se on seuraavalla kerralla mahdollista, jos yksi suurista puolueista - miksei myös vihreät - asettaa Keski-Suomesta valtakunnallisesti tunnetun yleisesti arvostetun ehdokkaan.

KESKI-SUOMEN keskustalaisille tuli tuntuva tappio. Puolue menetti edellisiin EU-vaaleihin verrattuna yli 6 prosenttiyksikköä ja vuoden 2007 eduskuntavaaleihin verrattuna peräti 8,5 prosenttiyksikköä. Tappion yksi selitys on se, ettei puolueella ollut keskisuomalaista ehdokasta, mutta se ei ole ainut syy.

Taustalla vaikuttaa myös keskustan piirin järjestöllinen lama. Mikäli Keski-Suomen keskustalaiset pitävät tavoitteena neljää kansanedustajaa vuoden 2011 vaaleissa, on piirijärjestön toiminta uudistettava. Ratkaisuilla on kiire.

VAALIT MERKITSIVÄT kokoomuksen vauhdikkaan nousun pysähtymistä Keski-Suomessa. Edellisiin EU-vaaleihin verrattuna puolue menetti lähes kaksi prosenttiyksikköä kannatuksestaan. Se noudattelee valtakunnallista linjaa.

Keski-Suomessa kannatuksen hiipumisen yksi syy oli uskottavan oman ehdokkaan puuttuminen. Vaikka merkittävät tiedotusvälineetkin markkinoivat Johanna Mannista, eivät keskisuomalaiset asettaneet häntä kokoomuksen ehdokaskaartin kärkipäähän. Ihmiset vaistosivat, ettei Mannisen aika ole ainakaan vielä, vaikka kuinka muuta todisteltiin.

Siinä missä keskusta, kokoomus ja ennen muuta vasemmistoliitto hävisivät, voitti Timo Soini. Hän sai 6 271 ääntä. Muille perussuomalaisille jäi vain rippeitä. Kaikesta päätellen vasemmistoliitto menetti kannatustaan perussuomalaisille. Vasemmistoliitto tipahti Keski-Suomessa kuuden prosentin puolueeksi.

Vennamolaisten perilliset saivat lähes kymmenen prosenttia äänistä. Protestin laajuutta osoittaa se, että edellisissä EU-vaaleissa perussuomalaiset saivat Keski-Suomessa vain vaivaiset 0,5 prosenttia äänistä. Kestääkö kannatus? Puolueen historia viittaa siihen, että laskut ovat suunnilleen yhtä jyrkkiä kuin nousut.

Sen sijaan vihreät näyttävät menevän tasaisesti eteenpäin. Vihreiden kansanedustaja Keski-Suomesta on realistinen tavoite.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.