Keskittymisen kirot on estettävä jo ennalta

Hehkuttaminen Uuraisten torilla Suomen kansantalouden hyvästä menestyksestä ja innovaatiopolitiikan tuloksista tyhjentää hetkessä torin. Mutta jos ymmärrät vaihtaa levyä ja nostat esille ihmisten mieliä innostavat tai jurppivat asiat, paikallisen tiestön kohennustarpeet, jätevesiasetuksen kohtuuttomuuden, laajakaistan merkityksen, metalliverstaan uudet työpaikat tai eläkeasiat, saatat saada kuulijat takaisin.

Tässä on mielestäni paljossa Suomen Keskustan poliittinen ja tiedotuksellinen haaste. Keskusta on kansanliike. Se ei saa unohtaa tavallista kansaa - ei teoissa eikä puheissa.

UURAISTEN TORIVÄKI on fiksua väkeä. Ihmiset odottavat keskustalta, että me hoidamme ilman muuta hyvin kansakunnan suuret asiat, kilpailukyvyn, innovaatiopolitiikan, talouden kasvun ja kehityksen. Tästä huomaan saavamme jopa tunnustusta, Uuraisillakin.

Mutta samalla keskustalta ja aivan erityisesti keskustalta odotetaan, että politiikka ei ole vain pari askelta markkinavoimien perässä kulkemista ja niiden virheiden korjaamista. Keskustan tekemisistä odotetaan voitavan tunnistaa meille tärkeät arvot ja ihanteet, ne asiat, joille puolue on omistautunut.

Juuri tässä keskustalla on parannettavaa sekä tekemisessä että siitä tiedottamisessa. Tämä koskee muun muassa verotusta.

KUN KANSANTUOTE laman seurauksena romahti viime vuonna, paikkasimme velalla pudotuksen. Monenkaan elintaso ei siis laskenut. Silti ihmiset kokevat, että kaikista vahvimpien on kannettava lamasta suurempi vastuu.

Kokoomuksen kanssa keskusta ei ole kyennyt sellaisiin ratkaisuihin. Hallitusohjelmassa kun ei sellaista sanota. Pienituloisimpien verotuksen pieni keventäminen tai pienyrittäjien verohuojennusten vaaliminen ei riitä todisteeksi hallituksen oikeudenmukaisuuden tahdosta, kun tilastot kertovat, että suurten osinkojen saajat maksavat niistä 19,6 prosenttia veroa.

Maailmantalouden uusiin olosuhteisiin paremmin istuvan, oikeudenmukaisemman verotuksen vaatimus tulee olla yksi keskustan keskeisistä teemoista seuraavalla vaalikaudella. Samalla tavalla juuri keskustalta edellytetään uhrautumista maakuntien ja kuntien puolesta silloin, kun markkinavoimat tai valtionhallinnon tuottavuustoimet johtavat kohtuuttomaan keskittymiseen.

Kun kokoomuslainen sisäministeri teki hätäkeskusuudistuksen tai kun samainen ministeriö on palvelujen parantamisen nimissä keskittänyt poliisihallintoa tai valtiovarainministeriö on keskittänyt verohallintoa, on paine ainakin yleisönosastoissa kuitenkin suurin keskustalaista ministeriä kohtaan. Ymmärrän tämän, koska keskustalta odotetaan maakuntien ja koko Suomen menestyksen puolustamista aivan eri tavalla kuin muilta.

Tähän ei varmasti riitä kun sanon, että esimerkiksi hätäkeskusuudistuksessa sisäministeri on joutunut vastaanottamaan jyrkän kritiikkini keskittämiseen.

NYKYISESSÄ hallintokäytännössä ministerit vastaavat aika itsenäisesti - oikein tai väärin - oman hallinnonalansa ratkaisuista. Niin minäkin. Tein jo vuosia sitten päätöksen, että yhtään työ- ja elinkeinohallinnon toimipaikkaa ei lopeteta maakunnista. Ei ole lopetettu, eikä muilla ole ollut siihen varaa puuttua!

Suomen tulevaisuuden menestys on sen osaavassa työssä, yrittäjyydessä, teknologiassa ja luonnonvaroissa. Näistä erityisesti luonnonvarat sijoittuvat eri puolille Suomea, maakuntiin ja kuntiin. Esimerkiksi kaivannaisteollisuuden arvioidaan kasvavan tulevan vuosikymmenen kuluessa noin 15-kertaiseksi.

Jo luonnonvarojen tehokas hyödyntäminen edellyttää koko Suomesta huolehtimista. Tähän tarvitaan vahvaa valtiota, joka pitää huolta huipputeknologian menestyksen ohella myös maakunnista, niiden voimavarojen hyödyntämisestä ja maakunnissa asuvien ihmisten oikeudesta saada palvelut ja toimeentulo. Euroopan unionissa vaaditaan nyt keskittämisen haittojen korjaamista suurella rahalla.

Keskustan johtavana maakuntien puolueena on huolehdittava siitä, että me estämme ennalta keskittymisen kirot ja turvaamme sen, mitä monet muut Euroopassa haikailevat.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Keski-Suomesta ja työ- ja elinkeinoministeri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.