Keskusta ja kokoomus keskittyivät ensi kevääseen

Kevään ja alkukesän poliittiseen keskusteluun on mahtunut vain yksi teema, sote- ja maakuntauudistus. Viikonlopun puoluekokoukset poikkesivat säännöstä.

Lauantaina ja sunnuntai näyttivät, että kokoomusjohdon pikapäätös ohjata sote-purkaukset perjantai-illan keskustelutilaisuuteen toimi. Sen jälkeen kokoomuksen ja keskustan puoluekokouksissa keskityttiin muuhun, kuten tähtäämään voittoon kevään eduskuntavaaleissa.

Keskustan puoluekokouksessa nähtiin ja kuultiin Juha Sipilää, joka oli entistä vahvemmin keskustan puheenjohtaja. Pääministerin viitta oli jäänyt syrjemmälle.

Sipilä jyrähteli Sotkamossa voimakkaasti SDP:n suuntaan, kun hän linjasi, ettei keskusta lähde hallitukseen, joka ro­mut­taa ny­kyi­sen hal­li­tuk­sen pe­rin­nön.

Orpon puheesta oli kuultavissa päinvastaista. Ay-liikkeen kritiikistä ja veronkevennys­linjauksista huolimatta Orpo pyrki ennemmin avaamaan kuin sulkemaan ovia. Hän kritisoi SDP:n eläkkeiden nosto­lupausta, muttei maininnut SDP:tä tai Antti Rinnettä.

Kokouskäytävillä ennakoitiinkin, että keskustan kyykätessä eduskuntavaaleissa kokoomus voi joutua vaalivoittajanakin sinipunavihreään hallitukseen. Liikkumavara kasvoi hieman, kun puoluekokous äänesti, ettei kokoomus kieltäydy kategorisesti hallitusyhteistyöstä perus­suomalaisten kanssa.

Sipilä ja Orpo eivät ole sentään peitelleet, että mieluisimman hallituskokoonpanon ydin on jatkossakin kokoomus ja keskusta. Toisissa olosuhteissa keskustan oikeaan laitaan sijoittuva Sipilä ja kokoomuksen maltillisiin lukeutuva Orpo mahtuisivat helposti samaan puolueeseen.

Kokoomuksen puoluekokouksen merkittävimmäksi päätökseksi on helppo ennakoida Orpon puheenjohtajuuden jatkoa. Pääministeriys betonoisi Orpon valmiiksi vahvan aseman puolueen johdossa ja ennakoisi pitkää kautta puolueen johdossa.

Toisaalta odotuksia huonompi eduskuntavaalitulos – jopa kakkossija – voi kääntää asetelman nopeasti päälaelleen.

Keskustan puoluekokouksen tärkein päätös suomalaisten tulevaisuuden kannalta oli perustulon valitseminen tavoitteeksi. Keskustan lähivuosien kannalta merkittävämmäksi voi silti osoittautua Riikka Pirkkalaisen nostaminen murskaluvuin puoluesihteeriksi.

Puoluesihteerin merkitystä vaalimenestyksessä aliarvioidaan usein. Kokoomuksella on ollut vuosia keskustaa paremmat lähtökohdat pelkästään Taru Tujusen ja Janne Pesosen vuoksi.

Pirkkalaisesta odotetaan keskustan Tujusta. Ero entiseen olisi iso, vaikka odotukset täyttyisivät vain osittain. Jarmo Korhosen kausi repi lopulta puoluetta, Laaninen valittiin rauhoittajaksi, ei organisaattoriksi ja Jouni Ovaska osoittautui köykäiseksi.

– Jos tämä työ lähtee luistamaan, haluaisin olla aika pitkäaikainen puoluesihteeri, Pirkkalainen sanoi Uutissuomalaiselle valintansa jälkeen.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen uutispäällikkö.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .