Keskusta kahmi vallan

Keskusta otti yllättävän vahvan otteen hallituksen muodostamisessa. Eilen esitelty hallitusohjelma näyttää keskustalta, vaikka on siinä myös kokoomuksen sävyjä. Perussuomalaiset sopeutuivat hallitustielle konsensushenkisesti. Timo Soinista (ps.) tulee ulko- ja eurooppaministerinä maamme käyntikortti Eurooppaan ja maailmalle.

Kansainvälisten tarkkailijoiden silmissä asetelma on ehkä hämmentävä. Eurooppaministerinä on mies, jonka puolue paisui EU-kritiikillä. Maailmalla perussuomalaisia on pidetty populistisena ääripuolueena mutta viimeistään nämä hallitusneuvottelut osoittavat, että näin ei ole. Perussuomalaiset on normaali asialinjan puolue.

Keskusta kahmaisi kuusi ministerin paikkaa. Kun kokoomus ja perussuomalaiset joutuvat tyytymään neljään ministeriin, Sipilä on isäntä talossa. Kuuden ministerinpaikan turvin Sipilä voi myös tasoitella puolueensa sisäisiä paineita. Myös vanhalle polvelle voi nyt joku salkku löytyä.

Hallituksen ohjelma on osittain tarkka ja osin auki. Maakunnallinen painotus on selkeä. Sote toteutuu maakunnallisena. Valtion aluehallinto aiotaan koota samojen maakuntien mukaisiksi alueiksi. Kirjauksen mukaan kokoamispäätös tosin tehdään erikseen eli puolueiden linja ei ole vielä selvä ja riidaton.

Valtionhallinnon kokoaminen maakuntiin on odotettu uudistus. Nykyisinhän valtion aluehallintoa ja julkisia palveluja on vaikka minkä muotoisina alueina. Esimerkiksi Keski-Suomen poliisin liittäminen Pirkanmaan kanssa Sisä-Suomen alueeksi on esimerkki huonosta alueratkaisusta.

Toivottavasti nyt on paluun aika maakunnan kokoisiin yksikköihin mahdollisimman monessa asiassa. Siihen suomalaisilta löytyy tuki.

Hallitusohjelman mukaan ”ensisijaisena ratkaisuna on toimintojen keskittäminen tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille” eli maakunnille.

Verolinjaukset ovat kiinnostavia. Puoluejohtajat painottavat puheissaan tuloverojen laskua. Näin tapahtunee pieni- ja keskituloisten osalta. SDP:n viime kaudella ajama suurituloisten ”solidaarisuusvero” puolestaan säilyy eli käytännössä jää pysyväksi.

Tuloverojen alennuksella hallitus yrittää kiihdyttää kotimaista kysyntää ja taittaa taantumaa.

Perintöverokeskustelu näyttää päätyvän yritysten pääomistajien, maanviljelijöiden ja metsätilallisten perintöverohelpotuksiin. Muiden osalta perintövero ei ilmeisesti laske vaan pysyy viimeisen päälle kovana. Sukupolvenvaihdos on perintöveron alennuksen taikasana. Useimmissa näistä tapauksista vero on jo ennestään ollut vahvasti alennettu.

Autoveron alennuslupaus pysäyttää uusien autojen kaupan jo tänään, kun ostajat jäävät odottamaan luvattua noin viiden prosentin autojen hinnanlaskua. Hallitus aikoi tehdä alennuksen neljän vuoden aikana portaittain. Se on huono suunnitelma. Nyt kun asia on kerrottu, muutos pitää tehdä kerralla. Tai muuten uusien autojen kauppaa ei juuri käydä.

Autoilijat ovat kovia veronmaksajia myös tulevaisuudessa, sillä autolle tulee uusi vuotuinen vero. Sama vero mätkähtää rekisteröidyn veneen tai kaksipyöräisen omistajalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.