Keskusta luopui maakunnista

Suomen keskusta on ollut maakuntien puolue.

Maakuntien Suomi on keskeinen osa keskustan ideologista perustaa. Se on ohjannut puolueen linjaa suurissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa.

Sunnuntaihin asti maakuntien Suomi oli perusta myös keskustan linjassa sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) uudistuksessa.

Keskustan ajama maakuntamalli sai vahvaa tukea kunnilta. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) totesi kuntien lausuntoihin viitaten, että maakunnallinen kuntayhtymä on nostettava tasavertaiseksi vaihtoehdoksi hallituksen aikaisemmin ajaman vastuukuntamallin kanssa.

Arvioitiin, että sote-ratkaisu oli lähellä. Huovisen kommenteista pääteltiin, että lakiesitys saisi oppositiosta ainakin keskustan tuen.

Mutta sunnuntaina tuli todellinen uutispommi.

Hallitus ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat, keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Timo Soini ilmoittivat historiallisesta sopimuksesta. Sote-palvelujen järjestämisvastuu siirretään viidelle suurkuntayhtymälle, jotka muodostetaan yliopistollisten keskussairaaloiden erva-alueiden mukaisesti.

Historiallinen sopimus hämmästyttää erityisesti keskustalaisia poliitikkoja kaikilla tasoilla – eikä vähiten Keski-Suomessa.

Ratkaisuhan oli syntymässä maakuntamallin mukaisesti! Ja nyt keskustan johto tekee sopimuksen, jossa järjestämisvastuu siirretään viidelle suurkuntayhtymälle!

Miten on mahdollista, että puolueen johto sopii hallituksen kanssa uudistuksesta, joka merkitsee maakuntien heikkenemistä?

Neuvotteluista tihkuneiden tietojen mukaan puheenjohtaja Juha Sipilä on ratkaisun pääarkkitehti. On helppo päätellä, että keskustajohtajan aktiivisuus on ilahduttanut erityisesti kokoomuksen ministereitä. Maakuntamallista luopuminen ja maan jakaminen viideksi ”miljoonapiiriksi” vastaa täysin kokoomuksen tavoitteita. On todennäköistä, että sosiaalidemokraateille sopimuksen hyväksyminen on ollut vaikeampaa. On arveltu, että demarit eivät ole tästä kovin innostuneita.

Sote-ratkaisu on puheenjohtaja Juha Sipilän ja pääministeri Jyrki Kataisen kauppa. Julkisuudessa on jo ehditty päätellä, että maakuntien sivuuttaminen keskustan aktiivisella tuella pohjustaa kokoomuksen ja keskustan hallitusyhteistyötä ensi vuoden vaalien jälkeen. Se on ennenaikaista puhetta. Mutta niin on jos siltä näyttää.

Suomen jakaminen viiteen suuralueeseen merkitsee ennenkuulumatonta keskittämistä.

Jonkinlaista kuvaa saa siitä, että Jyväskylän budjetista lohkaistaan yli puolet suurkuntayhtymälle, jonka keskuspaikka on Kuopio. Ehkä Jyväskylä kykenee jollakin tavalla pitämään puoliaan noin 70 kunnan kuntayhtymässä, joskin vaikeaa siitä tulee Itä-Suomen maakuntien ja kaupunkien liittoumassa.

Keski-Suomen kunnat jäävät joka tapauksessa täysin suurkuntayhtymän armoille. Kuopiossa päätetään, miten ja missä palvelut järjestetään. Kunnille jää maksajan osa.

Ratkaisu heikentää maakuntien Suomea. Kysymys ei ole vain sote-palveluista, nyt otetaan suunta kohti keskitettyä, kaupunkien johtamaa Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.