Ketuttiko keskiviikkona?

Maanantaina julkaistu Taloustutkimuksen selvitys suomalaisten arjesta kertoi, että keskiviikko on viikonpäivistä keljuin. Silloin suomalaiset ovat huonotuulisimmillaan, jopa lomalla. Paitsi tietysti koululaiset, heitä harmittaa vietävästi maanantaisin.

Toinen selkeä huonotuulisuuden piikki löytyy lauantaista. Kansa vaeltaa kotiin ostoksilta, ja pinna on kireällä, kun pitäisi laittaa paikat ja itsensä kuntoon vieraita tai vierailulle lähtöä varten. Mutta koska ilo irtoaa lauantaisin jälleen illalla, saa keskiviikko tässä kunnian olla keljuuden kuningas.

Arkena keskiviikon huonotuulisuuden arveltiin johtuvan työelämän paineista. Vaikka puolet viikosta on jo kulunut, on edessä vielä paljon tekemistä. Erityisesti huonotuulisuus saa tutkimuksen mukaan vallan keskiviikkoisin iltapäivällä.

VAAN MITEN kävikään eilen?

Suomalaiset heräsivät arkeen huonotuulisuudestaan tietoisina, ja keskiviikon keljuudelle keljuiltiin kotona, kaduilla ja työpaikoilla. Vastaantulijoilta kyseltiin naureskellen, että noh, ketuttaako?

Mutta kun ei ketuttanut. Ensimmäisen kerran hekottelin ääneen ajaessani vesisateessa hitaasti matelevan rekan perässä töihin, radion aamulähetystä kuunnellessani. Koska onhan se nyt aika viiltävää analyysiä oivaltaa, että keskiviikon keljuus johtuu siitä, että sitä edeltää maanantai ja tiistai ja sen jälkeen tulee torstai ja perjantai.

Eikä se huonotuulisuus suostunut tulemaan esiin loppupäivänkään aikana. Nauratti vaan vähän väliä.

ENTÄ JOS nyt käykin niin, että tutkimuksen ansiosta herännyt keskustelu saa suomalaiset jatkossa hyvälle tuulelle keskiviikkoisin? Nouseeko viikon keljuin päivä kapinaan ja seuraavassa kyselyssä arjen kohokohdaksi?

Itse asiassa kaiken keljuuden keskellä varsin vähälle huomiolle tuntuu jääneen tutkimuksen varsinainen anti. Se, että suomalaiset eivät olekaan stereotyyppisiä jurottajia, vaan varsin leppoisa kansa, jonka arki on "hyväntuulista mediailotulitusta". Naurammehan me näköjään suohon keskiviikon keljuudenkin.

Kivaa torstaita vaan kaikille.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.