Keuruu käy Marsin aikaan

Koko syksyn jatkunut Keuruun uuden kaupunginjohtajan valintaprosessi huipentui viime maanantaina kaupunginvaltuuston aplodeihin, kun puheenjohtaja Lauri Oinonen (kesk.) oli kopauttanut nuijalla pöytään lausuttuaan nimen Hannu Mars.

Yksimielinen päätös loi valtuustosaliin positiivisen fiiliksen: jospa voisimme unohtaa jo pitkään vallinneen eripuratunnelman ja astua tulevaan yhdessätekemisen meiningillä. Vaikkei yksi viranhaltija pystykään muuttamaan mustaa valkoiseksi tai raskasta kevyeksi, saattavat uuden tiimiläisen tuomat uudet tuulet luoda tekijärinkiin lisäpuhtia. Käydään siis toiveikkaina Marsin aikaan!

Kaupunginjohtajan valintaprosessi vietiin läpi viimeistä piirtoa myöten hallitusti ja mallikkaasti. Perustettiin työryhmä, käytettiin konsulttiapua, testattiin ja esiteltiin kärkiehdokkaat valtuutetuille. Joidenkin mielestä aikaa kului varsin paljon, mutta keuruulaista kunnalliselämää tuntevat tietävät, että päätöksenteossa on syytä viilata pilkutkin.

Valinta on nyt tehty täysin soraäänittä, joten Kauhavan kehitysjohtajana työskentelevän Marsin on hyvä kääriä hihat ja ryhtyä töihin. Mies itsekin on selvästi intoa täynnä – siitä kertoo se, että hän tuli Keuruulle tutustumisreissulle heti virkavalintaa seuranneena päivänä.

Jossain vaiheessa kuuluttiin harmiteltavan, ettei kellään kaupunginjohtajaksi hakeneista ollut vahvaa kuntajohtajakokemusta. Josko nykyaikana ykköspaikan haltijan vahvuudeksi voi kuitenkin katsoa juuri elinkeinoelämän tuntemuksen.

Kauhava on lähes 17 000 asukkaallaan Etelä-Pohjanmaan kunnista toiseksi suurin. Se tunnetaan ainakin Powerpark-huvipuistosta ja Härmän Kuntokeskuksesta. Syksyn mittaan se on noussut otsikoihin myös turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikön vuoksi – ja nimenomaan esimerkkinä oivasti hoidetusta yksiköstä.

Keuruun ja Kauhavan yhteisiin piirteisiin kuuluu vastaanottoyksikön perustaminen entisiin varuskuntatiloihin. Molemmissa asian kanssa kipuiltiin aluksi rankastikin, mutta ryhdyttiin sitten valtakunnallisen pakkoraon edessä elämään uudessa tilanteessa eteenpäin.

Keuruulla turvapaikanhakijoiden määrä vastaa jo noin kuutta prosenttia asukasluvusta, mutta jutellessamme kaupunginjohtajavalinnan yhteydessä puhelimessa Mars vakuutti, ettei se hirvitä häntä. Kukaan ei voinut viime keväänä tietää, mitä tuleman piti, eikä kukaan voi tietää, millainen tilanne on ensi keväänä, hän pohti.

Vaan mitäpä meillä keuruulaisilla on antaa uudelle johtajallemme? No, esimerkiksi upea keskisuomalaisluonto, Keski-Suomen seutukuntien ”vähiten paha” työttömyystilanne, vahva yrityselämä, tunnettuja matkailukohteita, kuntoon pantu infra ja hänen synnyinpitäjänsä Lappajärven kraatteria ilmeisesti suurempi Keurusselän kraatteri. Haasteiksi heitetään vaikkapa taistelu junaliikenteen säilyttämiseksi, asukasluvun nostamiseksi ja uusien yritysten houkuttelemiseksi.

Tähän asti olisi voinut pelotella myös täkäläisellä valitusmentaliteetilla ja miltei rikinkatkuiseksi äityneellä valtuustotyöskentelyllä, mutta jospa ne ovat ollutta ja mennyttä – sopimattomia Marsin aikaan.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.