Keuruulaisia pidettiin jännityksessä

Keuruulla oli kesän aikana kaksi puheenaihetta: kuntarakenneselvityksen jatko ja kaupunginjohtajakysymys. Edellinen ratkesi kesäkuun lopussa ja niin piti ratketa jälkimmäisenkin, mutta toisin kävi. Timo Louna piti kaupunkilaisia jännityksessä viimeiseen asti, tai oikeastaan vähän pitempäänkin, ennen kuin kertoi valinnastaan.

Kun Louna alkuvuodesta valittiin Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän johtajaksi, ei hän irtisanoutunut kaupunginjohtajan virasta, vaan haki puolen vuoden palkatonta virkavapautta. Se hänelle myönnettiinkin. Tavoilleen uskollisena hän oli pantannut aivan viime metreille tietoa siitä, ottaako hän viran Lahdessa vastaan.

Virkavapaus alkoi maaliskuun alusta, ja kun tiedossa oli, että hänen irtisanomisaikansa on kaksi kuukautta, odoteltiin hänen ilmoittavan kesäkuun loppuun mennessä, palaako hän johtamaan Keuruuta vai jatkaako hän Lahdessa. Kesä kului, mutta Lounasta ei kuulunut mitään. Kun valtuusto kesäkuun lopussa yksimielisesti päätti, ettei kuntarakenneselvitystä jatketa, sai moni keuruulaispäättäjä vahvistusta uskolleen Lounan paluusta. Itsekin arvelin valtuuston päätöksen helpottaneen hänen valintaansa, ja nimenomaan paluun suuntaan.

Mitä pitemmälle heinäkuu eteni, sitä vankemmaksi usko Lounan paluusta kävi. Kaikki tiesivät hänet tarkaksi mieheksi, ja kun irtisanomisilmoitusta ei kuulunut, tulkittiin tämän tarkoittavan sitä, että eihän sitä tarvitse ilmoittaa, jollei ole irtisanoutumassa.

Asiaa yritettiin varmistaa mieheltä itseltään, mutta ainakaan toimittajien puheluihin hän ei lomallaan vastannut. Kun erään ystäväni kanssa näimme Lounan kentän laidalla Keuruun isossa junnufutisturnauksessa, kävimme peräjälkeen tiedustelemassa, onko hän edelleen kaupunginjohtajamme. Hän hymyili ystävällisesti, mutta kertoi olevansa nyt lomalla. Emme siis tulleet hullua hurskaammaksi, eivätkä olleet tulleet ne päättäjätkään, jotka olivat olleet samalla asialla.

Huvittavankin lisämausteen soppa sai: Kun tietoa ei herunut Lounalta itseltään, haettiin sitä Lahdesta. Siellä tunnuttiin jo tuskastutun soittelijoihin, joille oli vakuutettava, että sinne oli valittu mies virkaan ja tämä oli sitoutunut työskentelemään siellä. Varmaankin vähän oudoilta vaikuttivat keuruulaiset Lahdesta katsottuina.

Ratkaisu ei varmasti ollut Lounalle helppo, olihan hän kahden hyvän työpaikan loukussa, ja lisäksi kylällä tiedettiin, ettei hänen perheessään ollut halua muuttaa muualle. Kiperästä pohdinnasta kielii myös sanamuoto irtosanomisilmoituksessa, jonka hän lopulta laati 31.7. Siinä hän toteaa, että ”koska virkavapautta ei ilmeisesti ole mahdollisuutta jatkaa, irtisanoudun Keuruun kaupunginjohtajan virasta”. Viimeiseksi virassaolopäiväksi hän esitti elokuun viimeistä päivää, ja jollei tämä olisi mahdollista, hän toivoi saavansa palkatonta virkavapaata tai vuosilomaa syyskuuksi.

Aivan sääntöjen mukaan Lounan lähtö ei siis sujunut, mutta siitä ei haluttu nostaa sen suurempaa meteliä. Kaupunginhallitus jatkoi hänen virkavapauttaan kuukaudella ja esittää valtuustolle, että hänelle myönnettäisiin ero 1.10. alkaen.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.