Keuruun väki nelinkertaiseksi

Alkamassa on taas se aika vuodesta, jolloin Keuruun väkiluku nelinkertaistuu yhden viikonlopun ajaksi. Jo alkuviikosta oli Pohjoisjärvelle vajaan kymmenen kilometrin päähän kaupungin keskustasta kaakkoon noussut talkoovoimin telttakylä, joka on valmis vastaanottamaan runsaat 30 000 vierasta.

Kyse ei ole mistään rock-festivaalista, vaan helluntaiseurakuntien perinteisestä Juhannuskonferenssista, jonka järjestelyistä vastaa Ison Kirjan koulutus- ja konferenssikeskus. Eivätkä teltat ole soputelttoja, vaan massiivisia rakennelmia; kaksi suurinta yhteenliittämällä saadaan sisätilat jopa 10 000 kuulijalle. Kaiken lisäksi teltat ovat omaa tekoa, eli niitä valmistaa IK-Telttapalvelu.

Juhannuskonferenssiareenalla vieraileva satunnainen kulkija ei voi olla ihailematta sitä järjestystä ja yhteishenkeä, jolla konferenssi kerta toisensa jälkeen pannaan pystyyn. Kaikki näyttää käyvän kuin itsestään, mutta näinhän ei tietenkään ole. Koko ruljanssin pyörittämiseen tarvitaan yli 2 000 talkoolaisen armeija. Yksin ruokahuoltoon tarvitaan 500-600 käsiparia.

Pienempiä telttoja on pannut pystyyn 15 hengen rutinoitunut porukka, mutta suurteltan virittämiseen vaaditaan ainakin 50 ihmistä. Viime vuosina niiden pystyttämisessä on käytetty hyväksi maakunnallista kilpailuviettiä. Ensimmäisenä suurtelttaprojekti annettiin pohjalaisille, nyt vuorossa ovat keskisuomalaiset.

VAIKKA konferenssin pääantina onkin hengenravinto, on kuulijoiden saatava murua rinnan alle konkreettisestikin. Ja kun väkeä on koolla keskivertokaupungillinen, on kulutuskin melkoinen: konferenssin aikana menee mm. 1 500 kiloa grillimakkaraa, 500 kiloa kahvia, 28 lavaa limsaa ja 9 000 pizzaa. Evästä myydään ainakin 13 pisteessä.

Kävijämäärältään Juhannuskonferenssi on valtakunnan kolmen suurimman vuotuisen tapahtuman joukossa. Aivan varmaa ei ole, kumpi on kakkonen, se vai Herättäjäjuhlat.

Perjantaina ja lauantaina Keuruulla on koolla kerralla runsaat 20 000 ihmistä, ja sen verran vaihtuvuutta keskiviikon ja sunnuntain välillä tiedetään olevan, ettei 30 000 hengen kokonaismäärä mene leuhkimisen puolelle.

ISO KIRJA -opiston edeltäjä Helluntaiherätyksen raamattuopisto muutti Hattulasta Keuruun entisen vanhainkodin tiloihin Pohjoisjärvelle 1990-luvun alussa. Saneeratut vanhainkotirakennukset ovat nekin yhä käytössä, mutta niiden rinnalle on rakennettu paljon uutta. Kesän 1993 Juhannuskonferenssi oli samalla opiston virallinen käyttöönottojuhla Keuruulla. Ikään kuin tuulia haistelemassa konferenssi oli tosin käynyt paikkakunnalla jo 1970-luvun lopulla. Tuolloin paikkana oli Kisakaarre ja yhtenä vieraana kuulennolla ollut astronautti.

Keuruulaisten, jotka eivät ole koskaan pistäytyneet konferenssissa, soisi edes kerran sen tekevän - oli oma elämänkatsomus mikä tahansa. Tuntuu näet siltä, ettei paikkakunnalla välttämättä osata arvostaa sitä valtavaa työtä, joka sen kupeessa vuosittain tehdään.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen Keuruun aluetoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.