Kevyet mullat, videovuokraamot

Tunnen olevani osasyyllinen videovuokraamofirman Makuuni konkurssiin. Kävin sellaisessa viimeksi 7–8 vuotta hakemassa elokuvan perijättärelle ja hänen kaverilleen. Filmtown-ketjun liikkeissä on tullut vierailtua selvästi harvemmin.

Kun elokuvat saa kotiin netistä, on turha lähteä kivijalkaliikkeeseen. Makuunikin oli viime vuodet enimmäkseen karkkikauppa. Namin tilaaminen netistä kestää yhä huomattavasti kauemmin kuin kauppareissu.

Meno on samanlaista myös Yhdysvalloissa. Videovuokraamoketju Blockbuster oli voimiensa tunnossa 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun alussa. Vuonna 2004 Blockbusterilla oli globaalisti 84 300 työntekijää. Liikkeitä oli vähän yli 9000, joista puolet Yhdysvalloissa.

Viime heinäkuussa Blockbustereita oli jäljellä enää kolme, kaikki Alaskassa. Alaskan sinnittely näinkin pitkään johtuu tietenkin harvaan asutun ja olosuhteiltaan haastavan osavaltion huonoista nettiyhteyksistä. Kun kaksi liikkeistä suljettiin vajaat kaksi kuukautta sitten, jäljelle jäi enää Bendin piirikunnan Oregonin Blockbuster.

Viimeinen Blockbuster on ilmoittanut, että se ei ole lopettamassa toimintaansa. Firmasta onkin tullut eräänlainen pyhiinvaelluskohde ja turistinähtävyys. Alkuviikosta kerrottiin, että liike on saamassa oman nimikko-oluen.

Videovuokraamojen aika Suomessa ei ole vielä täysin ohi. Makuunin konkurssi tarkoittaa sitä, että Filmtownilla ei ole enää kilpailijoita. Kysyntää saattaa riittää yhdelle videovuokraamoketjulle tässä maassa. Nettisivuillaan Filmtown kertoo avaavansa uuden liikkeenkin, syyskuussa Lahteen.

Itse en jää kaipaamaan videovuokraamoita. Nykyinen systeemi on paljon kätevämpi. Kun edellisestä videovuokraamokäynnistä on lähemmäs kymmenen vuotta, netistä vuokraan elokuvan muutaman kerran joka kuukausi. Karkkipussia on katsoessa toki vähän ikävä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .