Kiina katsoo sisään ja ulos

Kiina on jälleen muutamia päiviä kansainvälisen huomion kohteena, kun kansantasavallan muodollisesti korkein valtioelin kansankongressi pitää istuntoaan.

Joka viides vuosi valittava noin 3000-jäseninen kansankongressi on vuosittain koolla vain pari viikkoa, joten asialistalle kertyy aina merkittäviä asioita – kongressille on esitettävä ajantasainen kuva Kiinan tulevasta politiikasta. Globaaleja markkinavoimia kiinnostavat luonnollisesti väkiluvultaan maailman suurimman ja taloudeltaan toiseksi suurimman maan linjaukset, sotilaita ja strategeja puolestaan kommunistisen suurvallan puolustusmenojen kehitys ja esitetyt arviot maan sisäisestä vakaudesta.

Pääministeri Wen Jiabaon mukaan Kiinan talouskasvu jää tänä vuonna odotettua pienemmäksi, hinnat pysyvät korkeina ja kiinteistömarkkinoiden sääntely on kriittisessä vaiheessa. Ilmoitus kasvutavoitteen alentamisesta näkyi heti maailman pörsseissä.

Kiina tähtää tänä vuonna 7,5 prosentin talouskasvuun. Inflaatio voi nousta neljään prosenttiin. Hallitus pyrkii lisäämään kotimaista kysyntää ja hillitsemään tuloerojen kasvua. Pääministeri lupasi lisää edullisia asuntoja ja palkkojen korotuksia.

Kiinan talouskehitys on maaseudulla nostanut satoja miljoonia ihmisiä köyhyydestä, mutta Kiinan kaupungeissa maksetaan 60 prosenttia parempaa palkkaa kuin maaseudulla. Kaupunkeihin on asettunut yli 220 miljoonaa maaseudun siirtotyöläistä, mutta elämisen kalleus kaupungeissa on nyt kääntämässä virtaa takaisin maalle, jossa palkat ovat tasaisesti kasvaneet 13 prosentin vuosivauhtia. Tilanne voi johtaa jännitteisiin, joista lievimpiin kuuluu työvoimapula kaupungeissa.

Epätasaisen talouskehityksen lisäksi Kiinan johtajien päänvaivana ovat jännitteet vanhoilla levottomuusalueilla kuten Tiibetissä. Tiibetiläisten polttoitsemurha-aalto on tuonut konfliktin taas kiusallisesti julkisuuteen, ja Tiibetin kommunistijohtaja Chen Quanguo vakuuttaa murskaavansa ”separatistiset ja vihamieliset voimat”.

Vihamielisiä voimia Kiinan johto näkee muuallakin, sillä maan puolustusbudjetti kasvaa jälleen kaksinumeroisin luvuin, nyt 11,2 prosentilla. Kiinan kansanarmeija on maailman suurin, vahvuudeksi arvioidaan 2,3 miljoonaa sotilasta. Nyt erityisenä painopisteenä on mainittu informaatiosodankäynti.

Kiinan puolustusmenot ovat kasvaneet lähes samaan tahtiin jo parikymmentä vuotta, mikä ymmärrettävästi huolestuttaa varsinkin Kiinan naapurimaita.

Kiinnostusta Kiinaan lisää syksyllä maassa käynnistyvä vallanvaihto, jossa presidentti Hu Jintaon, pääministeri Wenin sekä viiden muun puoluejohtajan on määrä luopua tehtävistään.

Selvinä seuraajina presidentiksi pidetään nykyistä varapresidenttiä Xi Jinpingiä ja pääministeriksi varapääministeri Li Keqiangia. Xi on jo käynyt esittäytymässä Yhdysvalloissa.

Muu onkin sitten epäselvempää. Vallanpitäjät pelkäävät vallanvaihdokseen mahdollisesti kytkeytyvää yhteiskunnallista muutosliikehdintää. Tämän on arveltu jo hidastaneen Kiinan uudistusvauhtia ja kasanneen maan ongelmia entisestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.