Kiinalaiseen kapitalismiin?

Viikonlopun uutinen Britanniasta yllätti: Mitä ihmettä, eikö Britannia enää olekaan innovatiivisen ja eteenpäin pyrkivän markkinatalouden kannattaja?

Kyse on konservatiivipääministeri David Cameronin haastattelusta, jossa hän arveli, että Britannia voisi mahdollisesti irtaantua Euroopan ihmisoikeussopimuksesta.

Mahdollista sopimuksesta irtaantumista Cameron perusteli sillä, että Britannian pitäisi pystyä ”viskaamaan” pois maasta ulkomaalaiset lainrikkojat ja laittomasti maahan saapuvat ihmiset. Laittomuuksista tuomitseminen ei siten enää riittäisi. Järeämpänä keinona olisi heikentää lakia rikkoneiden ulkomaalaisten ihmisoikeuksia. Heikennys kohdistuisi tietenkin myös omiin kansalaisiin.

Cameronin ajatus on outo siksi, että kun aletaan tinkiä ihmisoikeuksista, tingitään samalla siitä perustuksesta, jolle markkinatalous rakentuu.

Markkinatalouden yksi menestystekijä on nimittäin ollut se, että ihmisten ei ole tarvinnut pelätä perusoikeuksiensa puolesta. Ihmisoikeuksien turvaaminen on tässä keskeistä. Markkinat toimivat hyvin, kun olot ovat vakaat ja luotettavat ja perusoikeudet on turvattu. Silloin ihmiset uskaltavat olla innovatiivisia, perustaa yrityksiä ja olla luottavaisia sekä eteenpäinpyrkiviä.

Tämä hyvän kierre on pitänyt kapitalismin toivotulla tavalla liikkeessä.

Siksi Cameronin heittoa Euroopan ihmisoikeussopimuksesta irtaantumisesta voisikin ilkeästi tulkita askeleeksi kohti kiinalaista tai venäläistä kapitalismia, joissa ihmisoikeuksista ei piitata ja korruption annetaan kukoistaa.

Kansalaisten perusoikeuksien kaventaminen ja sisäänpäinkääntyminen ei saa ainakaan Britannian ammattiliittojen keskusjärjestöltä – sikäläiseltä SAK:lta – The Trades Union Congressilta (TUC) kannatusta. Tämä tuli selväksi kuunnellessani runsas viikko sitten TUC:n edustajan Sean Bamfordin alustusta Lontoossa.

Bamford puhui painokkaasti Euroopan unionin ja kansalaisten vapaan liikkuvuuden ja sosiaalisten oikeuksien puolesta. TUC:n tavoitteena on tukea työelämää tasa-arvoistavia tavoitteita kuten työsuojelua ja vapaata liikkuvuutta EU:ssa.

TUC katsoo, että Euroopan yhteiset sosiaaliset pelisäännöt hyödyttävät palkansaajia. Yhteiset pelisäännöt pitävät olot vakaampina, kun myös naapurimaa on sitoutunut esimerkiksi samanlaisiin työsuojelusäännöksiin. Tällöin työvoimasta ei synny vaikkapa palkansaajien terveyttä uhkaavaa kilpailua.

Brittien palkansaajajärjestö ei näe maahanmuuttoa uhkana ja tuomittavana: vapaan liikkuvuuden on toimittava molempiin suuntiin.

– Makrotasolla ei ole todisteita siitä, että maahanmuuttajat olisivat vieneet työt briteiltä, Bamford huomautti.

Hän muistuttaa, että maahanmuuttajat ovat olleet luomassa Britannian yhteiskuntaa ja hyvinvointia.

Tämä on ollut mahdollista juuri siksi, että kansalaisilla – myös ulkomaalaisilla – on ollut perusoikeudet kunnossa. Sellaisessa maassa uskaltaa perustaa yrityksiä ja tehdä työtä.

Uhkailu Euroopan ihmisoikeussopimuksesta irtisanoutumisella tuskin on markkinatalousmaalle paras keino luoda vakautta ja herättää kansalaisissa luottamusta ja tulevaisuuden uskoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.