Kiintiöt muuttavat maailmaa

Perhevapaat ovat taas kerran olleet esillä, nyt aiheena ovat olleet isille tarkoitetut isäkiintiöt.

Isäkiintiöistä keskusteltiin äskettäin myös television ajankohtaisessa keskusteluohjelmassa. Keskustelun lomassa nähtiin insertti, jossa sähköalan yrittäjä kertoi näkemyksiään kaavaillusta isäkiintiöstä. 15 sähkömiehen työnantajana hän tyrmäsi täysin isien pidemmät vapaat. Saman tuomion sai myös ehdotus perhevapaiden kustannusten tasaamisesta mies- ja naisvaltaisten alojen kesken.

Nyt naisvaltaisilla aloilla perhevapaista syntyy välillisiä kustannuksia muun muassa sijaisten hankkimisesta ja perehdyttämisestä.

TASAAMISONGELMAAN pienyrittäjällä oli selkeä ratkaisu: naisten pitää tehdä lapset ennen työmarkkinoille siirtymistä.

No just. Sillähän ongelma hoituu.

Itseasiassa tuossa kommentissa tulee hyvin esille, miksi isäkiintiöitä tarvitaan kipeästi: asenteet muuttuvat tuskastuttavan hitaasti.

PERHEVAPAIDEN isäkiintiöitä tarvitaan samasta syystä kuin naiskiintiöitäkin on tarvittu.

Ilman naiskiintiöitä naisten olisi ollut - ja on silti edelleenkin - vaikea päästä erilaisiin johtokuntiin ja luottamuselimiin. On turha luulla, että aika tekee tehtävänsä ja hurskastellen todeta, että kun aika on kypsä, on päätöksenteossa mukana luonnostaan myös naisia ja että pätevät naiset tempaistaan mukaan joka tapauksessa.

Ilman naiskiintiöitä edes tähän asti saavutettua muutosta olisi saatu odottaa maailman tappiin asti.

Silti naiskiintiöitä edelleenkin mollataan toteamalla naisille, että et kai sinä haluaisi tulla nimetyksi kiintiönaiseksi.

Siihen ainut oikea vastaus on, että miksi ei! On etuoikeutettua, jos voi olla muuttamassa asenneilmastoa.

SAMANLAISET "aika tekee tehtävänsä" -perustelut on esitetty nyt myös isäkiintiöiden kohdalla: sanotaan, että isät alkavat käyttää vapaitaan, kunhan tässä odotellaan, että kulttuuri muuttuu asialle myönteisemmäksi.

Ei se muutu, jos ei sitä vauhdita. Kiintiöt ovat hyvä vauhdin lisäämiskeino.

KIINTIÖITÄ moititaan pakottamiseksi ja korostetaan, miten jokaisen on säilytettävä valinnanvapautensa.

Mutta onko vanhemmilla aidosti valinnanvapaus, jos ja kun osa työnantajista tyrmää ajatuksen isien jäämisestä perhevapaalle? Tällainen ilmapiiri ei tue nykyisestä äitikeskeisestä käytännöstä poikkeavaa ratkaisua. Siksi myös asiaan nihkeästi suhtautuvien työnantajien palkkalistoilla olevien isien mahdollisuus perhevapaisiin olisi turvattava isäkiintiöillä.

Kyseisessä television keskusteluohjelmassa kuultiin myös hoitovapaalla olevaa miesinsinööriä, joka kertoi, että hänen alallaan miehet eivät uskalla pitää työpaikallaan lastensa kuvia esillä, koska pelkäävät tulevansa leimatuksi liian perhekeskeisiksi. Sen uskotaan olevan ristiriidassa työorientoituneisuuden kanssa.

Tämäkin harhaluulo joutaisi vihdoin saada jo kyytiä. Isäkiintiöt osaltaan ryydittäisivät sitä lentämään roskakoppaan.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.