Kiistelty geenimuuntelu

Epäilen ylikansallisten yhtiöiden lupauksia ruokaturvasta geenimuuntelulla. GM-teollisuuden maailmanvalloitus vahingoittaa maaperän hedelmällisyyttä sekä kaventaa viljelykasvien geenikirjoa. Muuntogeenisillä (GM) kasveilla saatu satojen lisäys voi olla lyhytaikaista. Viljelykasvien monimuotoisuuden pienentyessä sadot ovat heikentyneet. Kehitysmaissa ruokaturva heikkenee myös siksi, että maataloustukien vuoksi tuontielintarvikkeet teollisuusmaista ovat halvempia kuin kotimaassa tuotetut.

Tiedeyhteisöstä voimakkaimpana kuuluu ääni, joka pitää GM-ravintoa turvallisena. Kuitenkin muun muassa tieteen eturintamassa oleva American Academy of Environmental Medicine kehottaa välttämään sitä. GM-ravinnon terveyshaittoja eläimille on todettu monissa tutkimuksissa eri maissa.

Terveyshaittoja voi aiheutua sekä itse geenimanipulaatiosta että GM-viljelyn vaatimista tuholaismyrkyistä. GM-maissin ja soijan pelätään Yhdysvalloissa lisänneen muun muassa sokeritautia, allergioita ja autoimmuunioireita. Pitkäaikaistutkimuksia ei ole tehty, vaikka lyhytaikaiset tutkimukset viittaavat vaaroihin. Gluteeni vehnässä, ohrassa ja rukiissa ei enää sovikaan monien ruoansulatukselle. Siirtyminen GM-ravinnosta luomuruokaan on kasvava kansanliike Pohjois-Amerikassakin.

GM-viljely vaatii lisää myrkkyjä tuholaisten kehittäessä immuniteetin muutamassa vuodessa. Oireellisesti Yhdysvaltain johtavat ruokayritykset ovat samalla johtavia tuholaismyrkkyjen tuottajia. Yhdysvaltain elintarvike- ja ympäristövirastojen johtajat tulevat usein näistä suuryrityksistä, joilla on myös hallitseva ote maan yliopistoista. Riippumaton tutkimus on alakynnessä. GM-riskien kartoitusta ei rahoiteta.

Hälytyskellot soivat mehiläisten joukkotuhosta, koska ne pölyttävät niin monia hyötykasveja. Maissiin ja perunaan geneettisesti istutettu maaperän Bt-bakteeri tekee kasvista myrkyllisen tuhohyönteisilleen, ehkä myös mehiläisille. Bt-myrkkyjen vaikutusta kotieläimiin ja ihmisiin ei liene tutkittu pitkäaikaisesti. Toiset maissikannat on taas manipuloitu kestämään suuria annoksia Roundup-ruohomyrkkyä, joka on vaarallinen myös kastemadoille. Roundupin sisältämä glyfosaatti leviää vesiin, ja sitä on myös hengitysilmassa. Tämä hormonihäirikkö kasautuu meihin niin kuin DDT teki ennen. Yhtiöt haluavat nyt tuoda markkinoille 2,4-D-myrkkyä kestävät viljelykasvit. Tämä myrkky aiheuttaa syöpää ja sikiön epämuodostumia.

Intiassa GM-puuvillan talonpojille tuoma epävarmuus ajoi kymmeniätuhansia itsemurhaan. GM-patentit ehkäisevät viljelijöiden omaa jalostustoimintaa ja siementurvaa. Yleensä vain patentin omistava yritys saa harjoittaa tutkimusta omimillaan geeneillä. Tosin jokunen GM-patentti on jo umpeutumassa. Monet suhtautuvat epäillen EU:n ja Yhdysvaltain taloudellisiin yhdistymisneuvotteluihin peläten suunnitellun TTIP-sopimuksen avaavan takaportin testaamattoman GM-ravinnon tuonnille.

Kirjoittaja on suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.