Kirjavuoden voittaja ja kompuroija

Kaunokirjamyynnin alamäki vaikuttaa dramaattisen jyrkältä, kun asettaa vierekkäin tilastot vuosilta 2010 ja 2005.

Kymmenen myydyimmän kotimaisen kaunokirjan yhteismyynti vuonna 2010 oli noin 450 000 kappaletta, vuonna 2005 vastaava lukema oli noin 550 000. Käännettyjen kaunokirjojen kohdalla pudotus on vielä hurjempi: top kympin yhteismyynti viime vuonna oli 303 000 kappaletta, vuonna 2005 puolestaan 515 000.

Tilastoista ei silti kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä kirjamyynnin vuosittainen vaihtelu on vuoristorataa Suomessa. Kokonaismyyntiin heijastuvat selkeästi jo yksittäiset hitit kuten Sofi Oksasen Puhdistus, Dan Brownin dekkarit ja Harry Potterit.

YKSI TAPAUS on erityisen kiintoisa vuoden 2010 kirjamyyntitilastoissa: WSOY. Myyntilukujen laskua enemmän kustantamo kärsii ryvettyneestä imagostaan. Hämmentävän organisaatiosekoilun seurauksena kustantamon ovista on lappanut ulos nimikirjailijoita, kovan luokan kustannusammattilaisia ja rivityöläisiä. Pahat puheet kuuluvat kauas, mutta näkyvätkö ne kirjojen myyntiluvuissa?

WSOY:n kärkinimistä Ilkka Remeksen dekkari Shokkiaalto nousi kotimaisten kaunokirjojen myydyimmäksi viime vuonna. Se ei yllätä, sillä Remeksen kirjat ovat keikkuneet listaykkösinä jo vuosia. Shokkiaallon myynti - 72 600 kappaletta - jää tosin reippaasti kirjailijan huippuluvuista.

WSOY:N KOTIMAISISTA kaunokirjoista toiseksi myydyin viime vuonna oli Sofi Oksasen Puhdistus. Surkuhupaisaksi tilanteen tekee, että kustantamo keräsi suurimmat otsikot viime vuonna juuri antamalla lähtöpassit tähtikirjailijalleen. Ison loven WSOY:n kirjamyyntiin tuo sekin, että kustantamolle tärkeä kirjailija Arto Paasilinna sai aivoinfarktin eikä kirjoittane enää uutta proosaa.

Edelleen WSOY:n kirjailijoista Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja myi hyvin ja erityisen hyvin juuri äänikirjana. Mutta mitähän pitäisi tulkita siitä, että Kyrö julkaisee uuden Urheilukirja-tarinakokoelmansa tänä keväänä Teos-kustantamon eikä WSOY:n kautta?

ISOJEN KUSTANTAMOIDEN kilpailussa viime vuoden voittaja on Otava. Vaikka Otavassakin rukattiin organisaatiota uusiksi, ulospäin toiminta on ollut ammattimaisen vakuuttavaa ja tasaista.

Otavan viime vuoden kirjakatalogi tarjosi monipuolisuutta, vakavaa ja viihdettä, nimitekijöitä ja kiinnostavia tärppejä. Kustantamon kirjoista myyntitilastojen kärkeen nousi ansiokasta proosaa ( Riikka Pulkkisen Totta), laatudekkaria ( Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rautahuone), konkariainesta ( Antti Tuurin Rata) sekä lasten- ja nuortenkirjojen aatelia ( Mauri Kunnaksen Hurja-Harri ja pullon henki sekä Suomen lasten luontokirja).

Huomionarvoista on sekin, että myydyimpien tietokirjojen listalla - lukuisien harraste- ja hakuteosten joukossa - erinomaiseen myyntiin ylsi Otavan kustantama Sirpa Kähkösen teos Vihan ja rakkaudet liekit. Kirja ansaitsi Tieto-Finlandia-ehdokkuuden ja myi 21 500 kappaletta viime vuonna. Se on saavutus.

Kirjoittaja on ajankohtaistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.