Kirjoita nettiin jos kukaan ei kuuntele

Eksyin mainostauolla lukemaan puhelimestani iltapäivälehdistön kommenttikenttiä. Yleensä en moiseen sukella, mutta jostain syystä tuli näin tehtyä. Olin ilmeisesti vähän kuumeessa tai muuten vain seikkailunhaluinen.

Lehden nettisivuilla oli uutinen kuninkaallisista. Siinä tuleva kuningatar poseerasi jälkikasvunsa kanssa. Uutinen käsitteli lasten söpöyttä tai ”huomion varastamista” kuten kuninkaallisten muksuja käsittelevissä jutuissa on tapana. Että ”Pikku-prinsessa varasti show´n”. Keskustelukentässä söpöiltiin urakalla: ”onpa söpö”, ”tullut äitiinsä” ja ”iiihana”.

Jäin miettimään kenelle näitä kommentteja kirjoitetaan ja miksi. Ovatko ne niitä sanoja, joita sanoisi ääneen jos vieressä olisi joku. Koska yksin puhuminen on muka vähän outoa, on normaalimpaa kirjoittaa sanat kaikkien nähtäväksi.

Siinä, että joku suoltaa typeryyksiä nettiin on mielestäni jonkinlainen logiikka. Ei siis suotavuus, mutta looginen pohja. Että kun joku asia ketuttaa, sen haluaa kertoa kaikille. Mutta mistä syntyy polttava tarve kertoa, että joku tytöntyllerö on soma, luvattu keli kauhean kylmä tai kivellä köllöttelevä kuutti hellyttävä. Ketä se kiinnostaa, kun melkein kaikki ovat muutenkin samaa mieltä. Eikös se ole vähän niin kuin uutinen ilman uutista tai asia ilman asiaa?

Onneksi tässä vaiheessa mainostauko loppui ja Sukulainen helvetistä -sarja jatkui. Senkään kohdalla ei tarvitse todeta millaisia ohjelman sukulaiset ovat – sen selvemmäksi asia ei voi tulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.