Kirkkopuiston uskomattomat flora ja fauna

Mentaaliharjoitus pulaan joutuneeseen koiraan samaistumisesta auttaa nousemaan sohvalta, toimittaja Tuula Puranen kirjoittaa.

Uutisvirrassa osuu joskus silmään juttu, joka pelastaa päivän, jopa koko viikon. Maanantaiaamuna, kun kesäaikaan siirtyminen otti päähän ja väsytti raskaasti, luin sohvassa jutun koirasta, joka oli jumittunut maaparvekkeen alle. Palokunta oli kutsuttu paikalle ja koiraa houkuteltiin pois pinteestä nakkien avulla. Koira tuli esiin, söi nakit ja meni takaisin ”vankilaansa”.

Palokunta päätteli, ettei koiralla ollut välitöntä hätää ja poistui paikalta.

Pystyin samaistumaan tilanteeseen välittömästi. Kyyhötän pyjamassa maaparvekkeen alla ja kieltäydyn lähtemästä töihin. Esimies heiluttaa ulkopuolella nakkeja ja suklaata ja puhuu kauniita. Lopulta hän hän työntää onkaloon läppärin ja maanittelee kirjoittamaan edes vähän.

Kuvitelma piristi niin että melkein hymyilytti, ja jaksoin nousta sohvasta vapaaehtoisesti.

Kuntavaalit järjestetään ensimmäisen kerran lokakuun sijaan huhtikuussa. Veikkaan, että äänestysprosentti nousee huimasti jo pelkän vuodenajan takia. Harvempi jaksoi lähteä keskellä synkkää syksyä äänestyspaikalle kurassa kahlaten antamaan äänensä jollekin pölvästille. Nyt kevätaurinko valaisee kirkkaasti ja saa vaalimainoksissa ehdokkaiden kasvot loistamaan älykkäinä ja puoleensavetävinä. Äänestäminen on hauskaa ja leppoisaa.

Ehdotin jo vuonna 2004, että vaaleissa saisi antaa myös negatiivisen äänen ehdokkaalle, jonka ei missään tapauksessa halua tulevan valituksi. Yksi tällainen miinusääni kumoaisi yhden puoltoäänen. Tällä menetelmällä uurnilla olisi jopa ruuhkaa, mutta eipä ole vielä toteutunut.

Tuosta loistavasta ideasta on kulunut näköjään jo 13 vuotta. Aina välillä havahtuu ajan kulumiseen. Alkossa ei ole kysytty papereita enää vuosikymmeniin ja kauppojen kassoilla teititellään. Kaikki, mistä tykkää, on joko retroa tai omituista.

Torstaina tuli tuorein havahtuminen. Olin lähettänyt kummitytölle syntymäpäiväkortin ja sen mukana hieman rahaa. Tälläkin kertaa kehotin häntä ostamaan setelillä kunnon pussillisen irtokarkkeja.

– Taidan ostaa rahalla viiniä, hän kirjoitti kiitosviestissään.

Olin huolestunut kunnes laskin, että hän täytti jo 31 vuotta.

Seuraavaksi sieniasiaa. Lehtemme saaman tiedon mukaan varhain tänä aamuna eri puolille Kirkkopuistoa on putkahtanut korvasieniä. Tihein esiintymä on Minna Canthin patsaan ympärillä. Sienet ovat kaupunkilaisten vapaasti kerättävissä kello 15 saakka, minkä jälkeen kaupungin puistotyöntekijät käyvät siivoamassa ne pois.

Biologi Herpes-April Amanita arvioi, että korvasienten varhaisen esiintymisen syypäänä ovat runsaat pizzalaatikot, joita nuoriso pitkin viime kesää jätti puistoon ajelehtimaan. Korvasienirihmasto on kuin sota-ajan hevonen, tykkää pahvista.

Tulipa itsekin retkeiltyä kerran viime kesänä nuorison seassa pizzaa ahmimassa. Nurmikolla oli kivaa istuksia, ylös kampeutuminen olikin jo vaikeampaa.

Kaikella kivalla on aina hintansa, niin tälläkin piknikillä. Mies joutui turvautumaan myöhemmin antibioottikuuriin, sillä myös nurmikon punkit olivat harjoittaneet eväsretkeilyä ja löytäneet hänen karvaisen reitensä. Edes kirkkojen pihamaat eivät ole vitsauksista vapaat.

Lopuksi vitsi. Miksi Donald Trump aikoo matkustaa Kiinaan? Hän haluaa ostaa valmiin muurin Meksikon rajalle. Tiettävästi Kiinassa ei ole yhtäkään muurin yli laittomasti tullutta meksikolaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.