Kirmojen henkeä tarvitaan

Musiikkitapahtuma Kirmot käynnistyy tänään Saarijärvellä jo 13. kerran, kun avajaiskonsertissa kirkossa esiintyy Iiro Rantala. Totuttuun tapaan viikon esiintyjäkaarti on monipuolinen ja tasokas.

Rahalla saa melkeinpä minne tahansa hyviä esiintyjiä, ainakin kerran. Mutta pelkästään raha ei riitä siihen, että ihmiset ottavat vuosittain toistuvan kesätapahtuman omakseen, kuten Kirmoissa on tapahtunut.

Siihen tarvitaan henkeä.

Kirmoja järjestävän Art Lumperoinen ry:n puheenjohtajan, maalaislääkäri Tapani Kiminkisen johdolla paikalliset puuhamiehet ja -naiset puhaltavat pitkälti talkootyönä tapahtumaan hengen. Sitä esiintyjät ja yleisö sitten omalta osaltaan voimistavat.

Tulos näkyy, kuuluu ja tuntuu taas tämän viikon konserteissa.

Aivan erityinen tunnelma koetaan torstaina Pylkönmäen Yrittävän pihamaalla, jonne paikalliset talkoolaiset haalivat jälleen istuimia noin tuhannelle kuulijalle. Siis enemmän kuin Pylkönmäen koko entisessä kunnassa on asukkaita. Talkoovoimin hoidetaan myös illan tarjoilut.

Kirmoihin kuuluvassa ulkoilmakonsertissa esiintyvät luokkakavereina Pylkönmäellä kasvaneet Tommi Soidinmäki ja Mikael Konttinen, kuten jo kolmena peräkkäisenä kesänä aikaisemmin ja sitä ennen yhden kerran ahtaiksi käyneissä sisätiloissa.

Kolmekymppiset, musiikkia pitkälle opiskelleet laulajat ovat pysyneet artistien kovassa kilpailussa suosittuina ikäänsä nähden jo pitkään. Molemmat ovatkin valloittavia esiintyjiä.

Julkisuuden Pylkön pojat ovat hoitaneet fiksusti antamatta aihetta kohujuttuihin. He myös arvostavat pylkönmäkeläisiä juuriaan.

Ehkä tämä kaikki selittää sen, miksi yleisö on täyttänyt Yrittävän talon pihamaan pitkät penkkirivit vuosi toisensa jälkeen. Monet ovat olleet Pylkön poikien jokaisessa yhteiskonsertissa, mutta aina joukossa on paljon myös uusia kuulijoita sekä kauempaa tulleita.

Pylkönmäen konserttiin kuuluu jännitysmomentti: mitä pojat nyt keksivät loppunumeroksi?

Ensimmäisessä konsertissaan kaksikko esiintyi Mattina ja Teppona. Sen jälkeen heidät on nähty Mestarit Areenalla -nelikkona, hemaisevissa Paula Koivuniemi -asuissa sekä viimeksi rokkaamassa Elviksinä.

Myös Kirmojen päätöskonsertissa sunnuntaina on vahvaa paikallista väriä. Saarijärveläinen viuluvirtuoosi ja nykykansanmusiikin säveltäjä Ville Ojanen on koonnut saarijärveläisiä ja paikkakunnalta lähtöisin olevia muusikoita esiintyjiksi kansanmusiikkiorkesteriin. Yhtye saa solistikseen raskaan musiikin vaikuttajana tunnetun Timo Rautiaisen, joten odotettavissa lienee sävelmaailmaltaan ja tyyliltään mielenkiintoinen elämys.

Kirmot kuuluvat Saarijärven kesään jo niin vakiintuneesti, että tapahtumaa saatetaan pitää itsestään selvyytenä. On syytä muistaa, ettei yksikään yleisötapahtuma, ei iso eikä edes pieni, synny itsestään. Aina tarvitaan niitä, jotka ottavat vastuun järjestelyistä.

Ja tarvitaan yleisöä. Siksi Kirmoissa ja lukuisissa muissa Keski-Suomen kesän tapahtumissa kannattaa käydä, jos haluaa, että niitä järjestetään myös ensi vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.