Kisa, jossa kaikki voittavat

Eikö täällä ole kuin kasvisruokaa tarjolla, ihmetteli monikin Paviljonki-ravintolan ruokajonossa viime tiistaina.

Eipä ollut, koska kyseessä oli Sitran järjestämä Kaupunkeihin uutta voimaa resurssiviisaudesta -seminaari. Kasvisruuan suosiminen on yksi keino säästää resursseja.

Jyväskylä on ollut resurssiviisauden edelläkävijä parin vuoden ajan. Nyt Sitran hanke on päättynyt mutta todellinen työ vasta alussa.

Tuoreessa kaupunkistrategiassa resurssien viisas käyttö on yksi kolmesta kärjestä. Kaupunki on sitoutunut tavoittelemaan jätteettömyyttä ja päästöttömyyttä vuoteen 2050 mennessä.

Jyväskylässä resurssiviisautta on jalkautettu erilaisten kokeilujen, muun muassa tähderuoan myynnin ja maksuttoman joukkoliikennepäivän, kautta. Tähderuuan myynti kouluilta lähiseudun asukkaille on jo levinnyt eri puolille Suomea.

Sanana resurssiviisaus ei ihan heti kuulijalle aukene mutta esimerkkien kautta asialle on helppo lämmetä. Resurssiviisaus on maalaisjärjen – tolkun ja kohtuullisuuden – palauttamista meidän edelleen yltäkylläiseen ja monin paikoin tuhlailevaan elämäntapaamme.

Resurssiviisaus on erilaisten resurssien, kuten luonnonvarojen, energian, palveluiden ja ajan, kaikkia hyödyttävää käyttöä. Muutosta tarvitaan ja äkkiä, sillä tällä menolla kulutamme jatkuvasti luonnonvaroja noin kolme kertaa nopeammin kuin maapallo ehtii tuottaa niitä.

Jyväskylässä yliopistouransa aloittanut tulevaisuudentutkija, Rooman klubin jäsen Markku Wilenius perusteli muutoksen välttämättömyyttä resurssien hintojen nousulla. Valtiot velkaantuvat, koska nykyinen tapa toimia on järjettömän kallis.

Ei meiltä ole resurssit loppumassa – vaan rahat ja järki, Wilenius kiteytti.

Jyväskylän lisäksi kolme muutakin kaupunkia on lähtenyt tavoittelemaan Suomen resurssiviisaimman kaupungin kunniaa. Resurssiviisas Turku, järkivihreä Forssa ja vihreän energian Lappeenranta esittelivät seminaarissa hyvin samanlaisia tiekarttoja kestävään hyvinvointiin. Ne kaikki muun muassa pyrkivät hiilineutraaleiksi vuoteen 2050 mennessä.

Forssa hehkuttaa kiertotaloutta tyykikylänsä vahvuudeksi; Lappeenranta ylpeilee Suomen vihreimmällä yliopistolla. Turku on juuri käynnistänyt Kankaan tapaisen resurssiviisaan kaupunginosan, Skanssin, rakentamisen.

Yhteistyötä on luvassa mutta myös keskinäistä kilpailua. Tätä kisaa voi lämpimästi kannattaa, koska siinä kaikki voittavat.

Seminaarin jälkeen kasvisruokaa ei enää hämmästelty. Villiyrttispesialisti, keittiömestari Sami Tallbergin kallioimarteella maustetut korvasienet ja väinönputkivanukas mustaherukanlehtihunajalla solahtivat sukkelasti suihin, ihastuneiden kommenttien saattelemana. Pakurinamutkin yllättivät herkullisuudellaan, vaikka lähinnä pikkukiviltä näyttivätkin.

Tallberg kertoi maistattaneensa suomalaista villiruokaa 15 eri maassa, hyvällä menestyksellä. Tässä meille oiva esimerkki, kuinka resurssiviisaudesta voi kehkeytyä taloudellista menestystä ja jopa kansainvälisiä vientituotteita. Kiinalaisten goji-marjojen sijaan meillä onkin terveyden avaimet omassa luonnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.