Kisaisäntien hullaantuminen on aitoa

Eihän tämä voi olla edes totta.

Johannesburgilaiset ovat niin sekaisin kisoista, että kaikki huolet tuntuvat unohtuvan.

Maan yhteinen asia on onnistua isäntänä ja kannustaa Bafana Bafanaa.

Ja sitä kannustusta näkee joka paikassa. Kaduilla tanssitaan ja samoin tehdään myös muun muassa liikkeellä olevien kuorma-autojen lavoilla. Vuvuzelat soivat niin äänekkäästi, että soinnut kuullaan varmaan naapurivaltio Botswanassakin.

Ja kaikki tuntuvat antavan parastaan. Etelä-Afrikan ohessa koko Afrikan mantereella on nyt mahdollisuus näyttää, ettei alue ole sellainen takapajula jollaiseksi se yleisesti myönnetään niin sanotun korkeamman kehityksenkin valtioissa.

Mistään ei tingitä kisojen onnistumisen suhteen: siitä saatiin vahva merkki avajaisissa. Spektaakkelimainen tapahtuma oli iloisen afrikkalaisen elämänmenon juhlaa tansseineen ja lauluineen.

Ilo oli aitoa ja voimakasta, vaikka Etelä-Afrikkaa kohtasikin suru-uutinen, kun maan entisen suuren johtajan Nelson Mandelan lapsenlapsenlapsi menehtyi auto-onnettomuudessa, joka sattui paluumatkalla torstai-illan MM-kisojen juhlakonsertista.

Avauspeli Etelä-Afrikan ja Meksikon välillä oli myös tapahtuma, joka jää syvästi vähintäänkin kaikkien paikalla olleiden mieleen.

Torvet soivat ja ääntä piisasi. Muutamia kohokohtia nousi äänikäyrässä esiin, mutta pääasiassa mökä oli aika lailla vakio koko pelin ajan.

Ääntä oli varmasti jossain vaiheessa lähes MM-kisojen ennätysdesibelit, mutta lopulta torvien soitosta jäi vähän kaksijakoinen mielikuva. On hienoa, että kannustusta löytyy, mutta toisaalta puurokin kaipaa voinsilmän.

Torvensoiton kiihtyminen pelitapahtumien mukana olisi enemmän omiaan nostamaan karvat pystyyn kuin jatkuva päristely.

Nyt jäi vähän sellainen kuva, ettei pelillä ollut niin suurta väliä kuin sillä paljonko ääntä saadaan lähtemään.

Mitä muuta avauspelistä sitten jäi käteen kuin korvien kuumotus.

Etelä-Afrikka pelasi ajoittain ihan näppärää jalkapalloa, mutta selväksi kävi kuitenkin, että kovin pitkälle pelkän tunteen ja kovan kannustuksen voimin ei pääse. Isäntäjoukkueen rankingsijoitus on 83 ja sen näköistä pelikin oli. Ei huonoa, muttei millään tavalla loistokastakaan.

Kentän ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja oli Meksikon Giovani dos Santos. Turkkilaisen Galatasarayn 21-vuotias voi pian odotella kutsua takaisin nykyistä isompiin ympyröihin. Taitoa sekä vauhtia piisasi ja pelinäkemyskin oli kohdallaan. Ensimmäinen brasilialaislähtöisen pelaajan yritys Barcelonassa ei tuottanut läpimurtoa, mutta nyt vaikuttaisi olevan sen aika.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.