Klovni saa heittää ilmaveivin

Maailmanmestaruutta ja kaikenkarvaisia ilmaveivejä puhkikalutumpaa aihetta saa hakea, mutta paikan päällä MM-Bratislavassa olleena palstanpitäjä kokee silti velvollisuudekseen käsitellä asiaa vielä hieman.

Kuusitoista vuotta sitten 95-jytkyn jälkeen laadittiin kaikenmaailman Poppamies-kirjoja ja horistiin jääkiekon maailmanmestaruuden merkityksestä kansalliselle itsetunnolle. Ilmaveiveistä ei tiedetty silloin mitään, ainoastaan Jukka Tammen ilmakitarasta.

Nyt on ilmaveivejä pidellyt oikein urakalla. Ehkä pitelee vielä kesälläkin. Niinpä palstanpitäjä kehottaa erilaisten kesätapahtumien järjestäjiä ottamaan veivistä vaarin.

Suvi-Suomessahan on tavattu järjestää mitä kummallisimpien lajien MM-kisoja. Nyt kuuminta hottia voisivat olla mm. suoilmaveivauksen, eukonilmaveivauksen sekä ilmaveivin heiton MM-kisat. Kisabiisiksi on tietysti omiaan Juicen ja Mikon 1970-luvun hitin päivitetty versio Klovni heittää ilmaveivin!: Mä kyllästyin siihen kaikkeen, nyt heitän ilmaveivin / Ja kompastun päissään mattoon punaiseen.

Ja kertosäe: Mua tuijottakaa, mua kaikkien nuolemaa. / Minä menen, en pelkää toveri Kummolaa. / Hänen kanssaan minä lähden, Jutin nilkka tulehtui. / Minä menen, mihin mitali unohtui?

KOLLEGA Lauri Hollo kyseli Lex Hollo -blogissaan MTV3:n verkkosivuilla, löytyykö tästä maasta enää ainuttakaan tutkijaa, dosenttia, sosiaaliselittäjää, itseään täynnä olevaa kolumnistia tai urheilujohtajaa, jotka eivät olisi tehneet paheksuvaa syväanalyysia Leijonien voitonjuhlista.

Edellä mainituista ammattiryhmistä palstanpitäjä laskee kuuluvansa itseään täynnä olevien kolumnistien sankkaan joukkoon, joten täällä olisi yksi. Syväanalyysia, varsinkaan paheksuvaa sellaista, ei näistä kekkereistä ole ole luvassa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että syväanalyysiin tahi paheksuntaan ei tässä tapauksessa ole mitään syytä.

Palstanpitäjän suuresti arvostama Veikkaajan uutispäällikkö Joose Palonen kirjoitti tällä viikolla aiheesta osuvasti: "Maallistunut mediayhteiskunta on korvannut jumalan kevyellä jeesustelulla. 2000-luvun poliitikoilta vaaditaan nuhteettomuutta myös yksityiselämässä. Samoin urheilijoilta, joiden taakkaa lisäävät takavuosien myytit puhtaasta ja tervehenkisestä urheilijaelämästä… …Brändäämisen, stailaamisen ja imagonrakentamisen aikakaudella tärkeintä ei ole totuus, vaan se, miltä jokin asia näyttää. Oleellista ei ole nuhteettomuus, vaan nuhteettomuuden illuusio."

Quod erat demonstrandum, tuumaa tähän Hullun urheilun latinistisiipi. In vino veritas, se lisää myös.

KAUNIIKSI lopuksi vielä jalkapalloa, josta kuuluu kerrassaan kummia. Eikä puhe ole nyt mistään singaporelaisten puli(ilma)veivareiden vedonlyöntihuijauksista, vaan kahdesta häkellyttävästä jalkapallouutisesta, joita harva olisi voinut uskoa todeksi vielä vaikkapa viime syksynä.

Jari Litmasta EI valittu maajoukkueeseen ja JJK johtaa Veikkausliigaa!

Huh huh. Sanattomaksi vetää.

Kirjoittaja on toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.