Kokoomuksen murheena oma Väyrynen

Paula Risikon osakkeet presidenttipörssissä nousussa, pormestari Jan Vapaavuoren laskussa.

Sote- ja maakuntauudistus heijastuu vuosien päähän, mutta niin heijastuu myös uudistuksen ympärillä vellova keskustelu. Kuuden vuoden päästä on presidentinvaalit ja ne voittaa poliitikko, joka on jo nyt aktiivinen ja suosittu sekä omassa puolueessaan että yli puoluerajojen.

Kokoomuksessa katseet ovat kääntyneet Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren suuntaan, mutta eivät käänny enää ainakaan yhtä usein. Hän on moukaroinut olan takaa hallituksen kärkihanketta.

Vanhan sanonnan mukaan poliitikon kannattaa hakea ystävät läheltä ja viholliset kaukaa. Jatkuvalla räksyttämisellä Vapaavuori on ajautunut tilanteeseen, jossa hän on menettänyt ainakin kokoomuksen kansanedustajien enemmistön ystävyyden.

Jossain vaiheessa spekuloitiin, että kokoomus ajaa sotessa kaksilla rattailla, mutta ei enää. Vapaavuoresta on tullut kokoomuksen Paavo Väyrynen . Kokoomuksen kansanedustajat ilakoivat avoimesti, että heillä on nyt oma Väyrynen, mikä ei ole kovin mairittelevaa. Sitä ei ole sekään, että kokoomuksen sote-neuvottelija, oikeusministeri Antti Häkkänen nimittää Vapaavuorta kuntapoliitikoksi.

Pääkaupunkiseudullakaan kaikki kokoomuslaiset eivät katso hyvällä Vapaavuoren ja kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) irtiottoja. Niitäkin kansanedustajia löytyy, jotka sanovat, että pääkaupunkiseutu tarvitsee sotea, koska perusterveydenhoito ei toimi ja se on kallista.

Jos tässä vaiheessa pitäisi veikata, kokoomuksen presidenttiehdokas on sote-veteraani, eduskunnan puhemieheksi noussut Paula Risikko . Hänellä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet nousta koko Suomen presidentiksi kuin maakunnan äänestäjät suututtaneella Vapaavuorella.

Julkisuudessa on arvioitu, että Vapaavuorella täytyy olla joku suunnitelmaa, miksi hän tekee jatkuvasti irtiottoja. Harva kuitenkaan uskoo, että Vapaavuori pyrkisi kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa.

– Ei hän niin hullu ole, eräs kokoomusvaikuttaja sanoi torstaina eduskunnassa.

Kokoomuksen tilanne muistuttaa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen loppuaikoja. Silloin kokoomuksen kansanedustajaseitsikko tuli julkisuuteen ja kritisoi Kataisen sekä kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkusen (kok.) ajamaa suurkuntamallia. Suurkuntia ja sotea ei tullut. Katainen jätti leikin kesken ja Virkkunen siirtyi europarlamenttiin.

Kritiikin yhtenä syynä oli se, että eduskuntaryhmä ei pääsyt vaikuttamaan hallitusohjelmaneuvotteluihin ja se pidettiin varsin pimennossa hallituksen tekemisistä. Nyt ryhmän kädenjälki näkyi, sitä on pidetty ajan tasalla ja puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpon asema on ryhmässä vahva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.