Kokoomuskin sai varoituksen

Leppeässä myötätuulessa viime vuodet purjehtinut kokoomus sai ykköstilastaan huolimatta varoituksen kuolevaisuudesta sunnuntain eurovaaleissa. Hupaisat mainokset eivät enää purreet. Vaikka ehdokkaat kiersivät ponnekkaasti, Petri Sarvamaa Turusta tulleessa telkkarishowssa jopa kloonattuna, niin jotain puuttui. Häivähti ripaus liiallista itsevarmuutta.

Timo Soini on naureskellut, että kokoomus seuraa hänen touhujaan myötäsukaisesti, koska perussuomalaisten kampanja ei pure kokoomuksen kannattajakuntaan. Yleisen kurjuuden lisääntyessä myös kokoomuksen on pakko ottaa soinilaiset vakavasti. Seuraavissa eduskuntavaaleissa Soinin puolue on vastustaja. Kaipöntiset ovat silti vastaisku, joka ei kokoomukseen sovi.

KOLMESTA SUURESTA suurimpana puolue lähtee eduskuntavaaleihin paalupaikalta. Edessä on kova taival, sillä keskusta ei tee jatkossa hallituskumppanin eloa helpommaksi. Päinvastoin. Vaikka keskusta menetti rökälemäisesti ääniä, häviö oli henkinen torjuntavoitto. Demarit jäivät kolmikon hännänhuipuksi.

Keskusta sai takaisin siivun kadonnutta itsetuntoaan. Hallituksessa viritelty tahtopolitiikka pisti osan lamaantuneita kannattajia liikkeelle.

Hallitukselle tämä ei lupaa hyvää. Siinä istuvien puolueiden on yritettävä nostaa profiilia talouden syöksykierteen jatkuessa. Yhtälö lienee mahdoton, ellei hallituksen halua kaatuvan.

Sosiaalidemokraateille vaalit olivat katastrofi. Vain Honka-vaaleissa 1962 puolue on vajonnut vielä alemmaksi. Ilman Isä Mitron äänipottia Sdp olisi saattanut jäädä yhden vaivaisen paikan varaan.

Kun oppositiopolitiikkakin on haurasta, puolue ei pääse hyötymään hallituksen rimpuilusta talouskurimuksen kanssa. Päitä vaaditaan varmasti vadille. Ensimmäinen kohde on tietysti puoluesihteeri. Se ei auta. Demareilla on paljon yhtä Ari Korhosta suurempia ongelmia. Kuten koko vasemmalla laidalla. Aikoihin on eletty, kun kokoomus on yhtä iso kuin vasemmisto.

Kirjoittaja on Väli-Suomen sanomalehtien ja Turun Sanomien Helsingintoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.